Af - 06/03-16 20:12

USA-analytiker: Det kan betegnes som pest eller koleraUSA-analytiker: Det kan betegnes som pest eller kolera

Weekendens primærvalg i USA gav sejr til både Ted Cruz og Donald Trump. Det kan blive en pest eller kolerasituation for den politiske kerne, hvis valget står mellem dem

Bildstrecke im Grossformat »

For republikanerne er der i øjeblikket tre kandidater i spil: Donald Trump, Ted Cruz og Marco Rubio. For demokraterne står Hillary Clinton og Bernie Sanders endnu.

Den etablerede republikanske politikerelite kan ikke døje dem. Men i weekenden, beviste både Ted Cruz og Donald Trump endnu engang, at det tilsyneladende er dem, der har den største opbakning blandt de republikanske vælgere.

Republikanerne Donald Trump og Ted Cruz vandt hver to delstater ved lørdagens primærvalg og caucuses, der fandt sted i Kentucky, Louisiana, Maine og Kansas.

Ikke et populært resultat hos den politiske ledelse ved republikanerne, hvor man ikke kan udstå Donald Trump, men heller ikke jubler over den stærkt religiøse og højreorienterede Ted Cruz.

Tidligere førstedame Nancy Reagan er død
Tidligere førstedame Nancy Reagan er død

- Man kan godt betegne det som en pest eller kolerasituation. Hverken Cruz eller Trump er værdsatte kandidater i partiets kredse, siger USA Analytiker ved TV2, Mads Fuglede.

Mads Fuglede forklarer, at Cruz befinder sig på yderste højrefløj, hvor han blandet andet vil af med Obamacare og beskytte retten til våben.

- På den anden side står Trump, der er en løs kanon, der hele tiden skifter standpunkter og ikke forholder sig politisk, siger han.

I den republikanske partikerne har man sat sin lid til den mere moderate Marco Rubio, men han havde en særdeles dårlig valgdag.

Ted Cruz tager den republikanske sejr i Kansas og Maine
Ted Cruz tager den republikanske sejr i Kansas og Maine

- Rubio er lidt en 'dark horse' nu. Det er usandsynligt at han vinder frem, men det kan heller ikke udelukkes. Men den egentlige kamp står mellem Trump og Cruz nu, siger Mads Fuglede.

Får Rubio ikke en samlet sejr, håber partikernen på at ingen af de tre resterende kandidater kan nå at samle de i alt 1237 delegerede, der kræves for en sejr i konventet.

USA og Rusland ønsker nye forhandlinger om Syrien hurtigt
USA og Rusland ønsker nye forhandlinger om Syrien hurtigt

I så fald bliver de delegerede fritstillet. Og ved en runde nummer to, vil partiet kunne opstille en helt ny kanidat, der ikke har været med i de tidligere primærvalg. En sådan kandidat kan med over 50 procent af stemmerne vælte Trump. Lignende er dog ikke sket siden 1948.

LÆS OGSÅ: USA langer ud efter Tyrkiets mangel på pressefrihed

LÆS OGSÅ: Trump ændrer syn på tortur og lover at holde loven

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Rystet Wozniacki: Publikum ønskede...
bt.dk
Mimi Jakobsen: Sømandsboss kaldte mig...
bt.dk
Skat og politiet har snuppet biler og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx