Af Sebastian Kirk - 17/01-18 08:44

Vild ny app: Et one night stand bliver aldrig det samme Vild ny app: Et one night stand bliver aldrig det samme

Forstil dig, at du lige skal underskrive en kontrakt

storybild

Samtykke fra begge parter er vigtigt før sex. Det vil et hollandsk firma gøre nemmere med appen LegalFling.

Kan du forestille dig, hvis du og dit one-night stand lige skal underskrive juridisk bindende kontrakt, før I har sex?

Idéen synes måske fjern og utiltalende for mange, men ikke desto mindre er den højaktuel i Sverige, hvor regeringen i december fremlagde et forslag, der netop skal gøre det lovpligtigt at indgå utvetydigt samtykke, inden man har sex med en anden person.

Nu er den hollandske virksomhed LegalThings på vej med en app, der tager konceptet lidt længere. Med LegalFling, som den hedder, kan begge parter via deres smartphones underskrive en juridisk bindende kontrakt om samtykke.

»Det er lidt ubehageligt at bede en person om at underskrive en kontrakt, før I har sex. Med LegalFling er et simpelt swipe nok til at sikre, at det juridisk er i orden,« forklarer LegalThings-direktør Rick Schmitz i en pressemeddelelse.

Med LegalFling kan begge parter blive enige om en kontrakt, inden de har sex. (Billede: LegalFling)

Kontrakten lagres via såkaldt blockchain-teknologi, som også danner grundlag for kryptovalutaer som Bitcoin. Begge parter kan til enhver tid trække deres samtykke tilbage, og der er indskrevet klausuler i kontrakten, der eksempelvis gør den ikke-bindende, hvis den ene part er bevidstløs.

Rick Schmitz forklarer, at LegalFling eksempelvis også kan bruges, hvis der bliver taget hede billeder under seancen, og de efterfølgende bliver delt mod din vilje. Med LegalFling vil det gøre det meget nemmere at lægge sag an mod vedkommende efterfølgende.

»Det vedrører nok kun de færreste brugere. Men det er vigtigt at vide, at dette kan ske for enhver. Og du er totalt hjælpeløs, når det sker,« siger han.

Appen er stadig under udvikling og kan derfor ikke downloades endnu. Planen er, at den bliver tilgængelig til Android og iPhone, når der er nok opbakning til idéen.

»Vi vil gerne starte en dialog og få input fra folk med mere ekspertise på området. Dette er et følsomt emne, og vi vil gerne gøre det ordentligt,« siger medstifter Arnold Daniels til Business Insider.

'Samtykke for seksuel aktivitet er ikke en kontrakt'

Formålet med LegalFling er ifølge folkene bag at beskytte de involverede parter mest muligt. Men reaktionerne på sociale medier er overvældende negative.

'Man kan ikke have en 'juridisk bindende kontrakt' til sex. Samtykke for seksuel aktivitet er ikke en kontrakt - det kan trækkes tilbage nårsomhelst, inklusive efter påbegyndt sex. Det her er latterligt,« lyder reaktionen eksempelvis på Twitter fra brugeren Paul Kidd.

Andre brugere mener, appens eksistens er kvindeundertrykkende.

'Ved I, hvem der laver et et helt normalt samtykke om til en kontrakt-app? Mænd, der ikke ved, hvad samtykke er, og som rent faktisk tror, at kvinder anklager mænd for voldtægt for sjov og for at tjene penge,' skriver brugeren Dobby Lessons eksempelvis og fortsætter:

'Og så ved de heller ikke, at sex kan begynde med samtykke, men hurtigt kan udvikle sig til noget voldsomt.'

På appens hjemmeside understreger LegalThings dog, at hensigten på ingen måde er at fremme voldtægtskultur.

'At få utvetydigt samtykke og udtrykke sine forbehold inden sex burde være normen, men det sker som regel ikke. LegalFling er en sjov og nem måde at opstille reglerne på inden sex,' lyder det.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Michael og Lina har den mest utrolige...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx