Af - 13/01-15 16:27; Opdateret: 14/01-15 07:20

Danmark får grov sviner af amerikansk skribentDanmark får grov sviner af amerikansk skribent

Amerikansk klummeskribent kommer med spydig kritik af Danmark.

storybild

Danskernes værdier bliver kritiseret. (Billede: Polfoto)

Det er åbenbart blevet en tradition, at det danske samfund skal have en sviner af en udenlandsk skribent. I starten af 2014 kom britiske Michael Booth med en ordentlig sviner til det danske samfund, som du kan læse mere om ved at klikke her.

Og i starten af 2015 er det så den amerikanske klummeskribent Kyle Smith, der har sat sig ved tastaturet og givet det danske samfund en lille sviner.

Janteloven er en ti buds model for, hvordan man dræber en fest. Kræft spreder sig som en pest gennem landet, og 'det lykkeligste folk i verden' er en joke.

I en klumme i New York Post ridser han således op, hvorfor danskerne med fordel kan tage et ekstra kig i spejlet på det samfund og de mennesker, der efterhånden har fået ry for at være 'verdens lykkeligste folkefærd'.

Men først får vi lidt ros.

Kyle Smith skriver:

- Danmark er et levende bevis på, at det socialdemokratiske samfund fungerer. Man kan få både gratis børnepasning og folkeskole, og man kan være på kontanthjælp i virkelig lang tid. Alle er lige, hvad angår indkomst: Til en fest kan en tv-stjerne snakke med en tagdækker.

Men helt så utopisk er Danmark ikke, skriver han:

- Danmark er landet med det fjerde højeste brug af antidepressiver i verden. Fem procent af danske mænd har haft sex med et dyr. Danmarks produktivitet er i forfald, da flere kun arbejder 28 timer om ugen, og mange man møder har et statsligt lønnet job. Og så er det som The Telegraph skriver: Verdens cancer-hovedstad.

Forskere: Derfor er danskerne verdens lykkeligste folk
Forskere: Derfor er danskerne verdens lykkeligste folk

Janteloven

I Kyle Smiths klumme skriver han således:

- Et af landets mest kendte idealer er Janteloven eller som det burde hedde 'Ti bud på hvordan man dræber en fest'.

Han henviser desuden til briten Michael Booth, der med flere års bosættelse i Danmarks har skabt sine egne iagtagelser af det danske folk. I hans bog 'The Almost Nearly Perfect People'.

Michael Booth forklarer i sin bog, at han tidligere havde snakket med en amerikansk kvinde, der til en fest glad havde fortalt, hvordan hendes barn var den bedste i klassen. Hvorefter hun blev mødt med iskold stilhed fra danskerne til festen.

De lykkeligste legoklodser i æsken

Michael Booth undrer sig over, hvorfor danskerne bliver kaldt det lykkeligste folkefærd i verden. Men det er han ikke den eneste, der gør, fortæller han:

- Der er en gruppe af mennesker, der mener, at danskerne lyver, når de siger, at de er det 'lykkeligste folkefærd i verden. Den her gruppe kaldes 'danskere'. De ser på den her konstatering som om de er ofre for en 'practical joke', som de ikke helt ved, hvem har startet, skriver han og henviser til danskernes velkendte renommé for at være 'de gladeste legoklodser i æsken'.

Et homogent folkefærd

Og kritikken fra Booth fortsætter:

- Til en fest tager det typisk otte minutter for folk at opdage, at de kender en til festen. Danmark er et homogent land af 5,3 millioner mennesker, der alle snakker på samme måde, ligner hinanden, og tænker ens. Enhver, der stikker ud vil blive skåret ned til en gennemsnitlig borger, skriver han.

- Man må ikke styre samtalen mod noget, som man måske kan være uenige om. Derfor beskriver selv danskerne selv sig selv som kedelige.

Et dyrt land

Og sidst men ikke mindst får vores prisskilte og skatter et vift med vognstangen af den amerikanske klummeskribent Kyle Smith:

- Samtidig med at danskerne betaler ekstremt høje skatter, den samlede skat er på 58 til 72 procent at indtjeningen, skal man betale mere for næsten alt.

- Fri behandling på sygehuse er til gengæld gratis, hvor man betaler med tid i stedet for penge. Man får kun behandling efter en endeløs ventetid. Apoteker er et statsstyret monopol, hvilket betyder at få en hovedpinspille er som en tur til motorkontoret, skriver Booth.

Det skal dog siges, at Michael Booths indlæg i The Guardian er blevet taget i behandling af programmet 'Detektor', der afviste flere af de opstillede kritikpunkter fra briten, som amerikaneren også tager udgangspunkt i. Du kan læse det her.

LÆS OGSÅ: Sexolog: - Vi danske mænd er blevet for ynkelige

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx