25/09-13 20:45

Tusindvis af romaer er blevet tvangsflyttetTusindvis af romaer er blevet tvangsflyttet

Amnesty International og EU-Kommissionen kritiserer Frankrig for sin strenge politik mod romaer.

storybild

En mor med sine to børn. Billedet her er taget i Rumænien (Billede: Polfoto)

I en ny rapport fra Amnesty International bliver Frankrig kritiseret for at føre en alt for hård linje mod landets romaer, der typisk kommer fra Rumænien, Bulgarien og det tidligere Jugoslavien.

I rapporten skriver menneskerettighedsorganisationen, at flere end 10.000 romaer er blevet tvangsflyttet fra såkaldte "uformelle beboelser" i første halvår af 2013. Der er tale om det højeste tal, siden Amnesty begyndte at dokumentere sagerne.

Ifølge organisationen sker tvangsrydningerne i strid med international lovgivning, da romaerne i de fleste tilfælde ikke får besked om flytningen på forhånd, og de får heller ikke tilbudt andre boligmuligheder.

- I mange tilfælde bliver de ikke tilbudt et alternativt sted at bo, og derfor slår de sig ned et andet sted, hvorefter de så igen bliver udsat for tvangsrydninger, siger Helle Jacobsen, der er kampagnekoordinator i Amnesty og dansk talsmand på rapporten.

Frankrigs indenrigsminister Manuel Valls har forsvaret tvangsflytningerne af romaerne med flere opsigtvækkende udtalelser, der har fået kritik af såvel EU som flere menneskerettighedsorganisationer.

- Kun få romaer kan blive integreret i det franske samfund. Hovedparten burde blive sendt tilbage til grænserne.

- Lad mig minde jer om en udtalelse af den tidligere socialistiske premierminister Michel Rocard: Det er ikke Frankrigs opgave at tage hånd om hele verdens elendighed, siger Manuel Valls ifølge BBC.

Amnesty International mener, at udtalelserne er stigmatiserende og ikke hjælper på romaernes situation.

- Når myndighederne selv bruger diskriminerende praksis, er det svært for romaerne at bryde ud af det, siger Helle Jacobsen og tilføjer:

- I marts 2014 er der lokalvalg i Frankrig. Vi har tidligere set, at de meget fjendtlige generaliseringer og kommentarer om romaer når ekstremt bekymrende niveauer op til de her lokalvalg.

Også EU-Kommissionen har tirsdag kritiseret Frankrig for landets roma-politik.

- EU har over for Frankrig understreget, at de skal respektere romaernes rettigheder. Romaer har som alle andre EU-borgere ret til at rejse til Frankrig og opholde sig der, siger en talsmand fra EU-Kommissionen ifølge nyhedsbureauet dpa.

Amnesty International anslår, at der bor omkring 20.000 romaer i Frankrig.

/ritzau/


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Politi finder bil væltet på motorvej...
bt.dk
Mand trak kniv i supermarked: Kan du...
bt.dk
Skud affyret i boligområde
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx