Af Ritzau - 10/04-17 16:14; Opdateret: 10/04-17 18:27

FN bønfalder EU-lande: Send ikke asylansøgere til UngarnFN bønfalder EU-lande: Send ikke asylansøgere til Ungarn

En ny lov betyder, at alle asylansøgere automatisk holdes tilbage i lejre langs Ungarns sydlige grænser.

storybild

En ny lovændring i Ungarn betyder, at alle asylansøgere automatisk holdes tilbage i lejre langs landets sydlige grænser, hvor de skal bo i containere. Samtidig vil de blive forhindret i at bevæge sig rundt i Ungarn eller forlade landet, mens deres ansøgninger om asyl bliver behandlet. (Billede: Scanpix/Attila Kisbenedek)

Send ikke asylansøgere tilbage til Ungarn.

Sådan lyder opfordringen fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) til EU-landene.

FN-opfordringen skyldes, at en ny lov er trådt i kraft i Ungarn 28. marts.

Den betyder, at alle asylansøgere automatisk holdes tilbage i lejre langs landets sydlige grænser, hvor de skal bo i containere.

Samtidig vil de blive forhindret i at bevæge sig rundt i Ungarn eller forlade landet, mens deres ansøgninger om asyl bliver behandlet.

Så længe konsekvenserne af lovændringen ikke er vurderet ordentligt, bør EU-lande ikke sende asylansøgere tilbage til Ungarn, fastslår FN.

- Forholdene for asylansøgere i Ungarn, som allerede gav anledning til dyb bekymring i UNHCR, er kun blevet værre, siden den nye lov (...) er trådt i kraft, siger flygtningehøjkommissær Filippo Grandi i en udtalelse.

Andre EU-lande er i deres gode ret til at sende asylansøgere tilbage til Ungarn. Det skyldes, at asylansøgere ifølge Dublin-konventionen skal have behandlet deres sag i det EU-land, de først ankommer til.

Men Filippo Grandi tilskynder medlemslandene til at "indstille alle Dublin-overførsler af asylansøgere til dette land, indtil de ungarske myndigheder får sidestillet deres praksis og politikker med europæisk og international lov".

Ifølge UNHCR er 110 personer sendt til at bo i de ungarske containere, siden lovændringen trådte i kraft for et par uger siden.

Ungarn var det første land i EU, som i 2015 byggede et grænsehegn som svar på tilstrømningen af flygtninge og migranter. Pigtrådshegnet er fire meter højt og 175 kilometer langt.

Den seneste lovændring efterfølger en række stramninger af indvandrerreglerne i Ungarn.

Politiet fik sidste år blandt andet lov til fysisk at skubbe migranter tilbage over grænsen til Serbien, hvis de befandt sig under otte kilometer derfra.

Samtidig har regeringen afvist at deltage i et EU-samarbejde om de mange hundredtusindvis af migranter og flygtninge, der har søgt om asyl inden for unionen de seneste år.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael står frem: Jeg sov i Madsens...
bt.dk
Vild afsløring: FIFA overvejer at...
bt.dk
Sabrina så Elliot græde på gaden: Nu...
bt.dk
Så vågnede hjemmeholdet op: Får skud...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx