Af - 01/12-13 12:44; Opdateret: 01/12-13 12:56

Fremskridt: Sex kan være sikkert med HIVFremskridt: Sex kan være sikkert med HIV

Sandsynligheden for at blive smittet ved usikker sex med en person med HIV, er forsvindende lille hvis personen er i behandling, siger ekspert.

storybild

Sansynligheden for at overføre HIV-smitte ved ubeskyttet sex er meget lille, hvis man er i behandling.(Arkivfoto) (Billede: FRÉDÉRIC CIROU)

Der har siden 1980erne været en stor frygt for HIV og AIDS som dengang var lig med en dødsdom, men lægevidenskaben er kommet meget langt siden da.

- Det er farligere at gå på gaden end at dyrke ubeskyttet sex med en velbehandlet HIV-smittet. Vi melder klart ud, at risikoen for at blive smittet er forsvindende lille, hvis man har ubeskyttet sex med én, der tager sin medicin, siger Susan Cowan, afsnitsleder på Statens Serum Instituts infektionsepidemiologiske afdeling, til videnskab.dk.

Se billedet: Asger Aamund kysser med hiv-smittet
Se billedet: Asger Aamund kysser med hiv-smittet

Allerede i 2011 viste en undersøgelse, som blev kåret til Årets gennembrud i tidsskriftet Science, at risikoen for at overføre smitten bliver reduceret med 96 procent, hvis personen tager sin medicin.

I HIV Danmark arbejder man nu på, at få oplyst befolkningen og dermed reducere den HIV-frygt, som er så fastgroet i befolkningen.

Giv hiv-pille til danske sex-turister
Giv hiv-pille til danske sex-turister

- I HIV Danmark har vi gjort meget for at få budskabet ud gennem forskellige kampagner. Det er selvfølgelig ikke, fordi man skal droppe opfordringen til at bruge kondom, men i forhold til de farer, vi dagligt er udsat for, er risikoen for at blive smittet minimal, siger Bent Hansen, sekretariatschef i HIV Danmark.

Sundhedsstyrelsen vil dog stadig understrege, at der er al mulig god grund til at bruge kondom.

Hiv-patienter bliver udstillet i Øksnehallen
Hiv-patienter bliver udstillet i Øksnehallen

- Vores fokus er på folkesundheden generelt, så vi siger, at i enhver situation, hvor der er risiko for, at man kan overføre en sygdom, skal man bruge kondom. Selvom der kun er minimal risiko for, at HIV-smittede i behandling overfører virusset til deres partner, kan de jo godt smitte med andre kønssygdomme, siger Jan Foucard fra Sundhedsstyrelsens forebyggelsesafdeling.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
Folkeskolelev slår dansk fodboldrekord
bt.dk
37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx