Af Ritzau - 10/05-16 20:07; Opdateret: 10/05-16 21:56

Nasa finder 1284 planeter omkring stjerner ude i rummetNasa finder 1284 planeter omkring stjerner ude i rummet

Fund af over 1000 exoplaneter giver håb om at finde en planet som Jorden, siger Nasas videnskabelige chef.

storybild

Denne planet er tidligere fundet i et kredsløb om en stjerne af Kepler-rumobservatoriet. Billedet er dog kun en tegning af den såkaldte exoplanet. (Billede: Scanpix/Nasa)

Den amerikanske rumadministration, Nasa, har fundet det hidtil største antal planeter uden for Jordens solsystem. I alt drejer det sig om 1284 såkaldte exoplaneter, som er betegnelsen for planeter i kredsløb om en anden stjerne end Solen.

De er blevet fundet med Keplers rumteleskop, oplyser Nasa.

- Med denne meddelelse er antallet af bekræftede planeter med Keplers mere end fordoblet, siger Ella Stofan, der er videnskabelig chef i Nasas hovedkvarter i Washington.

Sådan vil NASA lede efter liv i flere stjernesystemer
Sådan vil NASA lede efter liv i flere stjernesystemer

- Dette giver os håb om, at et eller andet sted derude - omkring en stjerne som ligner vores - kunne vi finde endnu en planet som Jorden, siger hun.

Det ubemandede Kepler-rumobservatorie blev opsendt i 2009. Det har skannet 150.000 stjerner for tegn på objekter i kredsløb. Særligt de objekter eller planeter, som ville kunne vise tegn på at kunne understøtte liv.

Det er en særlig teknik, der skal benyttes for at finde planeter i kredsløb i et andet solsystem. Her indgår farver og lys og avancerede beregninger.

Bedstefar-astronaut suser mod rekord i russisk raket
Bedstefar-astronaut suser mod rekord i russisk raket

Indtil i dag er der blevet identificeret næsten 5000 exoplaneter. Men det var først i 1990'erne, at de første af dem blev fundet.

Af de 1284 planeter, som Kepler-observatoriet senest har fundet, kan næsten 500 være klippefyldte planeter som Jorden, siger Nasa.

- Ni af disse er i kredsløb i deres sols beboelige zone, som er distancen fra en stjerne, hvor en planet i kredsløb kan have overfladetemperatur, der tillader flydende vand at samle sig, hedder det.

Med disse ni planeter kan der nu være fundet 21 exoplaneter, som muligvis kunne befinde sig i et kredsløb i en beboelig zone, og som muligvis kunne være en kilde til liv, mener Nasa.

/ritzau/AFP

LÆS OGSÅ: Nasa: Asteroide flyver "tæt" forbi Jorden om en uge

LÆS OGSÅ: Mars-vand: Det kan du bruge det til

LÆS OGSÅ: NASA afslører nu Mars-mysterium

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Se billedet: 'Gift ved første...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Milliardæren og Mærsk er væk: Liberal...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx