Af Simon Boas - 19/11-17 18:08; Opdateret: 19/11-17 18:19

Forskere advarer: Denne katastrofe rammer Jorden hårdt i 2018Forskere advarer: Denne katastrofe rammer Jorden hårdt i 2018

Det ser ud til at blive et hårdt år.

storybild

I 2018 vil antallet af jordskælv rundt om i verden formentlig stige markant. Sådan lød advarslen ifølge det britiske medie The Guardian, da den amerikanske geologiske forening for nyligt afholdt sit årlige møde.

Advarslen kommer fra geolog og professor ved universitet i Colorado Roger Bilham, der sammen med kollegaen Rebecca Bendick fra universitet i Montana har undersøgt samtlige jordskælv fra år 1900, som har haft en styrke på syv eller over på richterskalaen.

Sammen fandt de fem perioder, hvor der på Jorden har været et betydelig højere antal kraftige jordskælv på Jorden, end andre perioder. Ifølge de to forskere opdagede man, at der i de fem perioder var mellem 25 og 30 jordskælv om året, mens der i resten af tiden i gennemsnit var 15 jordskælv om året.

Efterfølgende forsøgte de to at finde en sammenhæng mellem de perioder, hvor man har oplevet mange jordskælv, og andre faktorer. I den forbindelse opdagede de, at når Jordens rotation faldt en smule, oplevede man et øget antal kraftige jordskælv i den efterfølgende periode.

Følgerne fra et jordskælv i Sydkorea.

»Sammenhængen mellem Jordens rotation og jordskælvsaktivitet er stærk, og det antyder, at der vil være en stigning i antallet af intense jordskælv næste år,« udtalte Roger Bilham i forbindelse med mødet og tilføjede:

»Det er ret simpelt. Jorden giver os en advarsel på fremtidige jordskælv fem år før.«

Og det er således, hvor vi står nu. For ifølge The Guardian er det nemlig fire år siden, at Jorden rotation langsom aftog, og vi kan derfor se frem til et år, hvor vi formentlig vil opleve væsentlig flere jordskælv, end hvad vi ellers er vant til.

Det er imidlertid ikke til at sige, hvor de mange flere jordskælv vil ramme, men noget tyder ifølge Roger Bilham på, at de typisk forekommer nær ækvator.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

30 millioners forskel: Her er de...
bt.dk
Finn Nørbygaard åbner op om dyster...
bt.dk
Så du ham? Verdensstjerne rendte...
bt.dk
Den verdenskendte svenske musiker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx