Af - 07/10-16 08:42; Opdateret: 09/10-16 09:12

Mascha Vang: Vi er så modbydeligt forkælede i DanmarkMascha Vang: Vi er så modbydeligt forkælede i Danmark

Her er Facebook-kommentaren omkring nødhjælp, der gør blogger Mascha Vang meget vred.

Et af de mest barske oplevelser under bloggerens rejse, har været besøget på en klinik for tidligt fødte børn. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Blogger Mascha Vang har fået hundredvis af søde beskeder, efter hun har startet en sms-indsamling for Unicefs arbejde med at sikre børn en sikker start på livet i det afrikanske land Tanzania. Men blandt alle de positive tilkendegivelser, er der også anderledes kommentarer:

”Vi kan jo ikke redde hele verden, og vi har også problemer herhjemme. I de lande skulle de alle sammen kastreres, for de kan jo ikke blive ved med at sætte børn i verden, de er jo overbefolket,” lyder det for eksempel på metroxpress’ Facebookside.

Den bemærkning gør bloggeren særdeles vred.

- Man kan simpelthen ikke være det bekendt at sidestille de problemer vi har i Danmark, med det de har her i Tanzania. Så forkælet må man ikke være i sin opdragelse. Det er uopdragent og uanstændigt, siger Mascha Vang og påpeger at vi er ’modbydeligt forkælede’.

Hun rejser i øjeblikket rundt i Tanzania for at komme helt tæt på de udfordringer, lokalbefolkningen og sundhedspersonale har. Unicef arbejder for at nedbringe børnedødeligheden i landet, fordi man med helt simple forbedringer og udstyr kan hjælpe mange børn.

- Det er ikke fordi, vi ikke har problemer i Danmark. Men her i Afrika er det ren overlevelse, siger Mascha Vang.

- Jeg får det bedre, når jeg kan lægge hoved på puden om natten og vide, at jeg har reddet et liv. Ikke fordi jeg ikke har empati for dem i Danmark. Jeg ved godt, der er mange børn, der har det skidt. Og det kan ofte være forældrenes skyld, fordi de ikke har økonomi eller psyke til at beskytte børnene ordentligt i socialt belastede hjem, siger Mascha Vang og henviser til, at hun har hjulpet danske familier med kræftramte børn i forbindelse med en tidligere indsamling.

Mascha Vang har været på besøg på sundhedspersonale og beboere i bjergområder i Mbeya-regionen for at opleve forholdene på tætteste hold.

Bloggeren, hvis sms-indsamling i øjeblikket henter tusindvis at støttekroner til Unicefs arbejde, påpeger, at det handler om mere end at hjælpe børn i Tanzania.

- Det handler om at have større empati for andre mennesker. Verden har brug for næstekærlighed. Og når folk er gavmilde og donerer 25 kroner i min indsamling, så viser de en godhed. Og jeg håber og tror, at det får dem til at tænke over deres hverdag og problemer, når de læser mine indlæg herfra. Det gør jeg i hvert fald selv. Og det jeg har set sætter tingene i perspektiv, siger Mascha Vang.

- Jeg ved jo godt, at vi ikke kan redde hele verden. Men hvis man bare gør en forskel, så synes jeg faktisk også, det er nok, siger hun.

Mascha Vang havde kufferten fuld af legetøj til børnene, hun mødte i Tanzania.

Kommentaren fra nødhjælps-skeptikeren, der synes at afrikanere skulle kastreres, er meget typisk, forklarer Unicef-pressemedarbejder Julie Troldborg, som er med i Tanzania.

- Faktum er, at folk hernede får mange børn, fordi det er så almindeligt, at børn ikke overlever. Og de har brug for børn, der kan tage sig af dem, når de bliver gamle. Når vi sikrer, at de børn, de får, rent faktisk også overlever, får de automatisk færre børn, siger Julie Troldborg.

- At få og miste børn er en universel følelse. Det er ikke værre for en dansk mor at miste et barn, end det er for en afrikansk mor. De sætter børn i verden af lige så stor kærlighed, som vi gør. De er bare desværre vant til hernede, at de ikke kan regne med, børnene klarer den, forklarer hun.

Hun fortæller, at Unicef også arbejder med familieplanlægning, Men udgangspunktet hos organisationen er klart:

- Alle børn har ret til at overleve, siger Julie Troldborg.

Her en mor med tvillinger. Hun har valgt at amme dem. Mange kvinder i Tanzania vælger ellers at lade være med at amme, fordi de ikke kender til de mange sundhedsfordelene ved det for børnene. Unicef arbejder med at informere mødrene bedre om dette.

LÆS OGSÅ: TV: Her bryder Mascha Vang grædende sammen på hospital

LÆS OGSÅ: Derfor rejser Mascha Vang og kendt YouTuber til Afrika

LÆS OGSÅ: Rørende enkel metode: Sådan redder hun sit barns liv

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx