Af Lars Dinesen - 14/11-15 18:26

Selvmordsbomber fra Paris kan være syrisk flygtningSelvmordsbomber fra Paris kan være syrisk flygtning

Et pas fundet nær selvmordsbomber tilhører en syrer, der kom til Grækenland 3. oktober, siger græsk minister.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Daniel Reinhardt)

En af de formodede gerningsmænd bag angrebene i Paris, kan være kommet gennem Grækenland som flygtning. Det siger en græsk minister.

Et syrisk pas er fundet tæt på attentatmanden, oplyser fransk politi. Og nu siger en græsk minister altså, at passet er registreret i Grækenland for lidt over en måned siden.

- Vi kan bekræfte, at indehaveren af det syriske pas kom gennem den græske ø Leros den 3. oktober, hvor han blev registreret under de europæiske regler, lyder det fra ministeren for borgerbeskyttelse, Nikos Toskas.

Fransk topkilde: Attentater kan ikke bremse klimatopmøde
Fransk topkilde: Attentater kan ikke bremse klimatopmøde

En græsk politikilde siger lørdag til AFP, at Athen har sendt pasindehaverens fingeraftryk til de franske myndigheder for at tjekke, hvorvidt det passer med liget.

Liget, som passet blev fundet tæt ved, er ifølge politiet en af selvmordsbomberne, der detonerede sig selv foran det franske nationalstadion, Stade de France.

I alt sprang tre selvmordsbomber i luften foran stadion fredag aften, mens det tyske og franske landshold tørnede sammen på et tætpakket Stade de France.

Politi pågriber bevæbnet franskmand i London-lufthavn
Politi pågriber bevæbnet franskmand i London-lufthavn

I alt otte mænd menes at have deltaget i angrebene, der fandt sted seks steder i den franske hovedstad. Mindst 127 mennesker meldes dræbt, og yderligere 300 er såret.

Lørdag middag tog Islamisk Stat skylden for de blodige angreb og advarede Frankrig om, at landet fortsat vil være mål, så længe franske styrker deltager i kampen mod de radikale islamister i Mellemøsten.

Præsident François Hollande sagde lørdag formiddag i en tale, at kræfter uden for Frankrig har planlagt og organiseret angrebene i Paris.

Facebook efter terror i Paris: Sådan skifter du profilbillede
Facebook efter terror i Paris: Sådan skifter du profilbillede

Frankrig: Fem dræbt i togulykke
Frankrig: Fem dræbt i togulykke

OVERBLIK: Det ved vi om massakren i Paris

En række koordinerede angreb har kostet mindst 127 personer livet i Paris. Læs om hændelserne her.

Skyderier, eksplosioner og en gidseltagning sendte fredag aften og nat chokbølger gennem Paris i det, der forekommer at være en serie koordinerede aktioner.

I alt otte formodede jihadister deltog i angreb seks steder i den franske hovedstad, og mindst 127 mennesker meldes lørdag eftermiddag dræbt.

Islamisk Stat har taget skylden for de blodige angreb. En oplysning, som præsident François Hollande har bekræftet.

Her er et overblik over angrebene, der fandt sted nogenlunde samtidig rundt om i Paris:

* Angreb mod baren Le Carillon

- Cirka klokken 21.20 indløber den første foruroligende melding om et angreb mod baren Le Carillon i det 10. arrondissement. En bevæbnet mand går ind og skyder mod barens gæster.

* Angreb mod cambodjansk restaurant

- Vidner fortæller, at en mand krydser gaden fra Le Carillon og retter sit våben mod en cambodjansk restaurant, Le Petit Cambodge. Disse to angreb koster mindst 12 mennesker livet.

TV: Midt i Paris-angreb - Min telefon reddede mit liv
TV: Midt i Paris-angreb - Min telefon reddede mit liv

* Angreb mod pizzeria

- I de efterfølgende minutter følger et angreb mod et pizzeria nogle gader fra det sted, hvor baren og restauranten ligger. Antallet af ofre herfra er ikke oplyst. Men et vidne har fortalt, at han så fem lig omkring sig.

* Angreb mod Stade de France

- Nogenlunde samtidig med angrebet mod Le Carillon lyder den første af tre eksplosioner i området ved Stade de France, hvor Frankrig denne fredag spiller venskabskamp mod Tyskland.

- Frankrigs præsident, François Hollande, overværer kampen. Han bliver eskorteret bort fra stadion efter den anden eksplosion.

- Det viser sig, at tre selvmordsbombere har sprængt sig selv i luften. Mindst fire mennesker mister livet.

* Angreb mod beværtning

- Cirka klokken 21.50 angribes restauranten La Belle Equipe i det 11. arrondissement. To mænd åbner ild mod mennesker, der sidder udenfor beværtningen. Angrebet varer i cirka tre minutter og efterlader mindst 19 dræbte.

* Skud og gidseltagning ved spillested

- I de samme minutter finder det dødeligste af de seks angreb sted ved Bataclan, et koncertsted, hvor et amerikansk rockband er i gang med at spille for en fyldt sal med omkring 1500 mennesker.

Medier: Fransk politi jagter fire bevæbnede mænd i Citroen
Medier: Fransk politi jagter fire bevæbnede mænd i Citroen

- Vidner siger, at fire angribere stormer ind og affyrer deres våben mod publikum. En af de væbnede mænd skal have råbt "Gud er stor" på arabisk. Det er det første tegn på, at der sandsynligvis er tale om et angreb fra islamister.

- De fire mænd, der er iført bombebælter, tager en stor gruppe af koncertgængerne som gidsler.

- Klokken cirka 01.00 oplyser politiet, at gidseltagningen i Bataclan er slut. Senere står det klart, at mindst 80 personer er blevet dræbt. Det samme er de fire gidseltagere. Tre af dem sprængte sig selv i luften, mens den fjerde blev dræbt af politiet.

Kilder: AFP, Reuters, BBC

LÆS OGSÅ: Thomas og Julie løb i frygt: - Man kunne mærke adrenalinen pumpe

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Charlotte er alenemor til syv:...
bt.dk
Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
'Han var så målrettet i sine øjne':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx