10/09-13 23:12

Grønland vil knække verdensrekord i selvmordGrønland vil knække verdensrekord i selvmord

Antallet af selvmord i Grønland er målt i forhold til indbyggertallet verdens højeste.

storybild

(Billede: Polfoto)

I 2010 blev der begået 62 selvmord på Grønland - hvilket giver landet en selvmordsrate på 108 pr. 100.000 indbyggere.

Det er næsten ti gange så højt som selvmordsraten i Danmark i 2010.

Som modtræk fremlægger selvstyret nu en ny national strategi for selvmordsforebyggelse i Grønlands Landsting, skriver Kristeligt Dagblad.

Steen Lynge, minister for sundhed og infrastruktur fra partiet Atassut, står bag den nye strategi:

- Det er et meget stort og ulykkeligt problem for det grønlandske samfund, at vi har medborgere, der ikke ser andre løsninger end at vælge selvmord. Det påvirker hele samfundet, men også nærmiljøet. Hver gang et menneske begår selvmord, rammes ikke bare den nærmeste familie, men også kolleger og omgangskredsen, siger Steen Lynge.

Forsker i selvmord Merete Nordentoft, professor ved Psykiatrisk Center København, mener, at den nye strategi er tvingende nødvendig, og at den bør følges af mere forskning i både metoder, bevæggrunde og andre mønstre, der kan gøre Grønland klogere på, hvordan man forebygger selvmord.

- Grønland har jo et markant problem, som er kendt hen over lang, lang tid. Og modsat i Danmark, hvor vi har flest selvmord blandt ældre, er det jo de helt unge, der dør, påpeger Merete Nordentoft.

Der er en tendens til, at selvmord og selvmordsforsøg afføder flere selvmord i omgangskredsen.

Især blandt elever og studerende på uddannelsesinstitutioner har man set bølger af selvmord og selvmordsforsøg. Og netop børn og unge er i fokus i den nye strategi, fortæller sundheds- og infrastrukturminister Steen Lynge:

- Vi skal uddanne personalet bedre i de institutioner, der har med børn og unge at gøre, til at opspore problemerne og forebygge selvmord. Samtidig skal man inddrage børnene, så de gennem personlig udvikling får nogle redskaber, så de kan vælge en anden vej. Årsagerne til selvmord er oftest sociale problemer, som børn oplever i deres hjem. Det kan både være alkoholmisbrug og seksuelle overgreb, som har stor betydning for trivslen. Det er vi meget opmærksomme på.

Cecilia Petrine Pedersen, videnskabelig assistent ved Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, har forsket i trivsel blandt unge i Grønland, herunder selvmordstanker og selvmordsforsøg.

Også hun peger på vold og seksuelle overgreb skabt af alkoholproblemer som kernen i problemerne.

Derfor er samarbejdet mellem faggrupper på tværs af sektorer som social-, skole- og sundhedssektoren helt centralt:

- Desuden har den høje forekomst af selvmord en selvforstærkende effekt, da selvmord bliver en kendt løsningsmodel på problemer. Derfor er fokus på efterladte også utroligt vigtig, da de er i stor risiko for selv at begå selvmord. Det er godt, at de er kommet mere i fokus i den nye strategi, og særligt at der skal være kriseberedskaber og udarbejdes en handlingskæde for opsøgning af udskrevne patienter, der har forsøgt selvmord, siger Cecilia Petrine Pedersen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter tv-dokumentar: Direktør stopper...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Anmeldelse: Henrik Sass hader...
bt.dk
Forlystelse lukket: Kvinde ramte træ...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx