Af Ritzau - 20/11-16 08:01

Sarkozy og Juppé kæmper om billet til fransk præsidentvalgSarkozy og Juppé kæmper om billet til fransk præsidentvalg

Søndag stemmer det franske centrumhøjreparti Republikanerne om, hvem der skal være partiets præsidentkandidat.

storybild

Nicolas Sarkozy (t.v.) og Alain Juppé er favoritter til at blive præsidentkandidat for Republikanerne i Frankrig. (Billede: Scanpix/Christophe Archambault)

En tidligere præsident og en forhenværende premierminister.

På forhånd er der lagt op til et opgør mellem Frankrigs præsident fra 2007 til 2012, Nicolas Sarkozy, og Alain Juppé, fransk premierminister i midten af 1990'erne, når det konservative parti Republikanerne søndag skal vælge sin præsidentkandidat.

Henrik Prebensen, lektor i fransk ved Københavns Universitet, betegner den ene som "kviksølv" og den anden som "bly".

- Sarkozy er en hidsigprop. Meget aggressiv og meget omkringfarende og aktiv. Juppé er mere rolig, taler rimelig langsomt og virker i det hele taget solid som bly, hvor Sarkozy virker som kviksølv, siger lektoren.

De seneste meningsmålinger har også vist, at François Fillon, der var premierminister under Sarkozy, bejler kraftigt til at blive partiets udvalgte.

I alt kæmper syv personer hos Republikanerne om at tage over efter socialisten François Hollande på præsidentposten.

Republikanernes kandidater er på en række punkter ret enige. De vil afskaffe arbejdsugen på 35 timer, skære i skatten til de mest velhavende og hæve pensionsalderen.

Men på andre områder er der noget større uenighed. Blandt andet, når det drejer sig om indvandring, integration og sikkerhed, har kandidaterne forskellige idéer.

Netop den splittelse er Sarkozy og Juppé perfekte symboler på.

- Sarkozy gør taktisk det, at han prøver at gå på strandhugst hos det yderste højre og skaffe vælgere derfra, mens Juppé helt klart søger mere mod centrum. Han undgår enhver form for konfrontation og taler til ro og besindighed, mener Henrik Prebensen.

Ingen af kandidaterne ventes i første runde at få over halvdelen af stemmerne. Derfor skal valget en uge senere formentlig ud i en anden omgang med kun de to mest populære kandidater på stemmesedlen.

Selve præsidentvalget finder sted i foråret.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anklager kræver livstid til Fehår
bt.dk
Politiet hylder ærlig mand: 'Hvis...
bt.dk
Tætte venner klar til at hjælpe...
bt.dk
Han kom alene tilbage fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx