Af Ritzau - 05/12-16 16:58

Britisk retssag kan skabe yderligere uro om EU-afskedBritisk retssag kan skabe yderligere uro om EU-afsked

Den britiske regering mener, den styrer processen omkring EU-exit, men det tager Højesteret nu stilling til.

storybild

Den britiske Højesterets præsident, David Neuberger, sagde ifølge BBC, at retten er opmærksom på "de stærke følelser knyttet til de mange vidtrækkende politiske spørgsmål omkring Storbritanniens afsked med EU", da sagen mandag blev indledt. (Billede: Scanpix/Daniel Leal-olivas)

Højesteret i Storbritannien har mandag taget fat på en historisk sag, der skal afgøre, om parlamentet får det sidste ord, inden en skilsmisse med EU kan sættes i værk.

Ved sagens start sagde Højesterets præsident, David Neuberger, ifølge BBC, at retten er opmærksom på "de stærke følelser knyttet til de mange vidtrækkende politiske spørgsmål om Storbritanniens afsked med EU".

Premierminister Theresa May mener, at beslutningen ligger i hendes og regeringens hænder. Hun har sagt, at hun vil aktivere EU-traktatens artikel 50 om udmeldelse senest i marts 2017.

Medlemmer af det britiske parlament mener, at magten til at afgøre landets EU-skæbne ligger i folkeforsamlingen - og ikke hos regeringen.

De vandt sagen ved landsretten i starten af november. Mays regering ankede straks afgørelsen.

Normalt er der fire eller fem højesteretsdommere til at behandle en sag. Men denne gang er alle rettens 11 dommere til stede under høringen, der er fastsat til fire dage.

Det er ifølge BBC aldrig før sket i institutionens historie.

Den komplicerede jura omkring Storbritanniens udtræden af EU er interessant, da Højesterets afgørelse kan få betydning for, hvilket forhold briterne får til EU efter skilsmissen.

Hvis parlamentet skal tages med på råd, så venter finansmarkederne, at der bliver tale om en blød udgave af brexit.

Her er teorien, at parlamentet - hvor mange medlemmer kæmpede for at blive i EU - vil være med til at sikre et mere nært samarbejde med de 27 andre lande i unionen.

Omvendt er der frygt for en såkaldt hård brexit, hvis regeringen kan træffe beslutningen uden først at høre parlamentarikerne. I det scenarie spekuleres i, at Storbritannien vil ryge helt ud af EU's indre marked.

Usikkerheden afspejler sig allerede i kursen på den britiske valuta, pundet, der er svækket markant siden folkeafstemningen i sommer.

Udfaldet af retssagen vil også kunne påvirke køreplanen for afskeden med EU.

51,9 procent af de britiske vælgere stemte for at forlade EU ved folkeafstemningen 23. juni.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Situationen på det danske...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Teenager voldtaget på festplads:...
bt.dk
Kent Nielsen anede ikke, at han ville...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx