Af - 28/04-16 10:34

Rørende historie: 22-årig var helt nede og veje 31 kiloRørende historie: 22-årig var helt nede og veje 31 kilo

Der var ingen der vidste at hun havde et problem - ikke engang hende selv

Bildstrecke im Grossformat »
- Forhåbentlig viser jeg jer at anoreksi ikke er et valg. Det er ikke noget, man bare kan stoppe, sådan indleder 22-årige Tiara Rain DeHaan-Palubiak sin lange YouTube-fortælling. Det startede som en diæt. Hun følte ikke, at hun var værdig. Hun følte ikke, at hun var pæn. Derfor ville hun være tynd. Hendes barndom havde ellers været god. Dog med et par store nedture, som hendes forældres skilsmisse, hendes fars død og selv blev hun opereret i ryggen på grund af skæg ryg. Hun havde altid været tynd, men var ikke på slankekur eller spiste efter diæt. Hun havde ifølge hendes selv bare gode gener og et hurtigt stofskifte. På dette billede var hun dog rigtig syg. hun ændrede sin diæt fra vegetarisk til vegansk. Delvist på grund af etiske årsager, men mest fordi, at hun så kunne udelukke endnu flere fødevarer og dermed spise mindre. - Jeg var bange for at tage på. Jeg vidste godt, at jeg var tynd, jeg ville ikke engang være tyndere, men jeg følte mig tryg ved at tælle kalorier, står der med hvid skrift på sort baggrund i videoen. På et tidspunkt vejede hun 36 kilo. Så blev hun rå veganer, hvilket vil sige, at hun ikke varmede eller tilberedte sin mad. Hun kom helt ned på 31 kilo. Hun havde altid en vægt på sig, så hun kunne veje sin mad, inden hun noterede kalorierne i hendes MyFitnessPal-app. Hun spiste omkring 800-900 kalorier om dagen. Samtidigt sad hun på Instagram og søgte efter kroppe der så ud, som hun gerne ville. Og mad hun ville ønske, at hun kunne spise. Så kom symptomerne: Svært ved at sove, angst, dårlig hukommelse. Hun stoppede med at menstruere, begyndte at få næseblod. I dag spiser hun stadig vegansk - i hvert fald vegetarisk. Hun er blevet diagnosticeret med panikangst og socialfobi, men er i behandling med terapi og medicin. Hendes læge har sagt, at hun er ved godt helbred. Det Tiara Rain DeHaan-Palubiak fortryder mest er alt det, hun gik glip af, imens hun havde anoreksi.

- Forhåbentlig viser jeg jer at anoreksi ikke er et valg. Det er ikke noget, man ‘bare kan stoppe’, sådan indleder 22-årige Tiara Rain DeHaan-Palubiak en over 16 minutter lang Youtube-video, hvor hun fortæller sin anoreksihistorie.

Det startede som en diæt. Hun følte ikke, at hun var værdig. Hun følte ikke, at hun var pæn. Derfor ville hun være tynd.

Hendes barndom havde ellers været god. Dog med et par store nedture, som hendes forældres skilsmisse, hendes fars død og selv blev hun opereret i ryggen på grund af skæg ryg.

Anoreksi er måske ikke kun en psykisk sygdom
Anoreksi er måske ikke kun en psykisk sygdom

Tiara, der er fra Oshkosh, Wisconsin i USA, havde altid været tynd, men var ikke på slankekur eller spiste efter diæt. Hun havde ifølge hendes selv bare gode gener og et hurtigt stofskifte.

Da hun gik i high school vejede hun 52 kilo og var en ‘size 0’ svarende til en ‘xs’. Hun dansede, svømmede og gik til gymnastik. Og så kæmpede hun med sin selvtillid.

I 2012 startede hun på universitetet. Her blev hun vegetar, ikke på grund af sundhed, men på grund af etiske årsager. Men der skete alligevel noget, da hun startede der.

Se den vilde forvandling: Sådan overvandt hun anoreksien
Se den vilde forvandling: Sådan overvandt hun anoreksien

På universitetet blev jeg mindet om, at ‘verden hylder tyndhed’, skriver den i dag 22-årige pige i sin YouTube-video.

Hun begyndte at tabe sig. Og tabe sig mere. Og endnu mere. Pludselig mærkede hun ikke sorgen over sin fars død. Det hjalp hende, at hun kunne kontrollere sin egen diæt og sin vægt.

Jo mere jeg tabte mig, jo mindre tom og alene følte jeg mig.

Der var ingen, der vidste, at hun havde et problem. Ikke engang hende selv. Men hun ændrede sin diæt fra vegetarisk til vegansk. Delvist på grund af etiske årsager, men mest fordi, at hun så kunne udelukke endnu flere fødevarer og dermed spise mindre. Hun var faktisk glad for at lave mad, bare hun ikke selv skulle spise det.

- Jeg var bange for at tage på. Jeg vidste godt, at jeg var tynd, jeg ville ikke engang være tyndere, men jeg følte mig tryg ved at tælle kalorier, står der med hvid skrift på sort baggrund i videoen.

På det tidspunkt vejede hun 36 kilo. Så blev hun ‘rå veganer’, hvilket vil sige, at hun ikke varmede eller tilberedte sin mad. Hun kom helt ned på 31 kilo.

Hun havde altid en vægt på sig, så hun kunne veje sin mad, inden hun noterede kalorierne i hendes ‘MyFitnessPal’-app. Hun spiste omkring 800-900 kalorier om dagen. Samtidigt sad hun på Instagram og søgte efter kroppe der så ud, som hun gerne ville. Og mad hun ville ønske, at hun kunne spise.

Så kom symptomerne: Svært ved at sove, angst, dårlig hukommelse. Hun stoppede med at menstruere, begyndte at få næseblod. Det gjorde ondt at sidde ned, og hun måtte gå i flere lag tøj for at holde varmen. Og så mistede alle sine venner.

Anoreksien blev min bedste ven.

Sådan skriver Tiara Rain DeHaan-Palubiak i sin YouTube-video. Alligevel følte hun sig glad, fordi hun var i kontrol. Det fik hende til at føle, at hendes liv var perfekt.

Hun spiste aldrig i offentligheden. Hendes mave knurrede ofte. Folk omkring hende begyndte dog at opdage, hvad der foregik. Men hun løj.

En dag blev hun kaldt til en samtale på skolen, hvor de spurgte ind til hende. Her løj hun også. Sagde at hun var blevet syg efter en rejse.

Ung kvinde vejede 38 kilo og var døden nær: Socialt medie redde hendes liv
Ung kvinde vejede 38 kilo og var døden nær: Socialt medie redde hendes liv

Kontrolfreaken inden i hende kunne ikke indse, at hun var ude af kontrol. At hun var syg. Lige indtil en dag, hvor hun brød sammen og ringede til sin mor.

Herfra vendte tingene. Hun forsøgte at tage på. Spiste nødder, avokado og andet med højt indhold af sundt fedt. Langsomt begyndte hun at tage på. Pludselig kunne hun spise blandt andre mennesker igen.

Overspisere må undvære hjælp fra det offentlige
Overspisere må undvære hjælp fra det offentlige

I dag spiser hun stadig vegansk - i hvert fald vegetarisk. Hun er blevet diagnosticeret med panikangst og socialfobi, men er i behandling med terapi og medicin. Hendes læge har sagt, at hun er ved godt helbred.

Det Tiara Rain DeHaan-Palubiak fortryder mest er alt det, hun gik glip af, imens hun havde anoreksi.

I galleriet kan du se billeder af, hvordan hun så ud, da hun var syg, samt hvordan hun ser ud i dag. Du kan også se hendes YouTube-fortælling her.

LÆS OGSÅ: Smuk historie: Chris reddede kærestens liv med dette rørende brev

LÆS OGSÅ: Svære anoreksi-patienter skal nu have bedre hjælp

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Storstrejke kan ramme flytrafikken i...
bt.dk
Det skal stoppes: Røngtenstråler,...
bt.dk
22-årige Sabrine er lokkedue: Hjælper...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx