Af - 28/04-14 18:29

Er denne mand i færd med at vende den vestlige verden på hovedetEr denne mand i færd med at vende den vestlige verden på hovedet

Alle i USA taler om det. Mange i Europa gør osse. Snakken over spisebordene og i de store internationale medier handler om det, som nu populært kaldes for Piketty-fænomenet.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

- Den amerikanske drøm er en falsk illusion, og de frie markedskræfter fører altid til stadigt større gab mellem rig og fattig.

Sådan lyder hovedanalysen i en ny 700 siders moppedreng af en bog, Capital In The Twenty-First Century, (Kapitalen i det 21 århundrede, red), som ligger nummer et på blandt andre Amazon's bestsellerliste - samt rydder forsider, kommentatorpladser og respekt i de store internationale aviser og medier.

Bogen, der er skrevet af den 42 årige franske økonom, Thomas Piketty, og udkommet på det prestigefulde, Harvard University, bliver kaldt for det største økonomiske værk siden økonomerne, tyske Karl Marx, udkom med Kapitalen og britiske John Keyne med Den Generelle Teori om Beskæftigelse, Rente og Penge.

Ifølge Piketty har gevinsterne på kapital og investeringer lige siden industrialiseringen til hver en tid været større end på arbejde. Men når forskellene mellem rig og fattig i Europa og USA ikke er større, end de har været siden 1950' erne, så skyldes det ikke kun socialdemokratiske reguleringer, men især at markedet netop ikke har fungeret optimalt på grund af Den økonomiske depression i 30'erne, som om fordelte store summer samt 1. og 2. verdenskrig.

- Men, mener Piketty, disse hindringer for de frie markedskræfter eksisterer ikke mere, og derfor ser vi nu en konstant og stadigt stigende forskel mellem rig og fattig.

- Jo mere perfekt det frie marked fungerer, jo mere øges forskellen. Hvis staterne ikke skrider ind vil disse uretfærdigheder føre til social uro som vil underminere demokratiet, mener Piketty, der opfordrer til øget formuebeskatning og fordelingspolitik.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Historisk punktum for dansk...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx