Af - 09/01-15 11:05; Opdateret: 09/01-15 11:27

Bonnichsen: Det er en meget kritisk situationBonnichsen: Det er en meget kritisk situation

Den kritiske situation kan hurtigt udvikle sig yderligere dramatisk, vurderer den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

storybild

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef for PET. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Situationen er yderst kritisk nord for Paris, hvor de to formodede gerningsmænd bag Charlie Hebdo-massakren i flugten fra myndighederne har dræbt yderligere to og taget flere gidsler. Det vurderer tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen overfor metroxpress. Han forklarer, at situationen meget vel kan tage yderligere en dramatisk udvikling.

- Det, der sker nu, er, at politiet forsøger at fastfryse de mistænkte i situationen og etablere en effektiv afspærring - dels for at eventuelle sympatisører ikke kan komme ind til de to mistænkte, dels for at pressen eller andre ikke bliver udsat for fare, fordi de kommer for tæt på, siger Bonnichsen.

Når der er kontrol med den del af situationen, går forhandlingen med gidslerne for alvor i gang.

- Når de (gerningsmændene, red.) har taget gidsler, er det, fordi der er noget, de vil have. Det har politiet helt særlige veltrænede folk til at håndtere, og det er her, forhandlerne træder ind i i situationen. De vil forsøge at sikre så få tilskadekomne som muligt. De vil typisk sige til gidslerne: Vi vil gerne give jer en fair behandling, men vi vil også gerne spare så mange liv som muligt, forklarer den tidligere efterretningschef.

Han understreger, at forhandlerne ingen ret har til at beslutte noget som helst. Det har kun ledelsen. Men forhandlerne kan lytte og lytte og lytte, indtil der forhåbentlig opstår en fredelig situation, som de kan udnytte.

- Men som situationen udvikler sig nu, kan det meget vel udvikle sig til en bevæbnet aktion, hvor man vil bruge gas og lysgranater. Det er en meget kritisk situation, siger Bonnichsen og understreger, at det meget vel kan ende med, at politiet skyder de to mistænkte.

Men det vil de gå meget langt for at undgå - også selv om de to mistænkte angiveligt har flere liv på samvittigheden.

- Det er politiets opgave at holde dem i live. Ikke at likvidere dem. Og det er det, de prøver på nu: At komme igennem til de to, siger Bonnichsen.

De franske myndigheder omdirrigerer nu også fly fra Charles de Gaulles-lufthavnen, da gidselssituationen og jagten på de to formodede gerningsmænd finder sted cirka 12 kilometer fra den travle lufthavn. Det sker ifølge Bonnichsen for at give politiet frit luftrum til blandt andet helikoptere.

- Der har også været tale om, at de to brødre muligvis er udstyret raketudstyr. Men det er hovedsageligt for at få den bedst mulige arbejdssituation for politiet, at luftrummet skal holdes fri, siger han.

Han mener, at der fortsat er stor sandsynlighed for, at politiet fanger de to brødre. Men det kan stadig tage tid.

- I selve situationen, hvor massakren fandt sted, var gerningsmændene i kontrol. Nu er de jaget og på flugt, og det gør, at de kan være svære at følge. De er et bytte, der flygter fra jægeren i en skov, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx