Af Ritzau - 16/04-17 09:21

Özlem Cekic: Tyrkere holder vejret og håber på det bedsteÖzlem Cekic: Tyrkere holder vejret og håber på det bedste

Uanset om det bliver ja eller nej ved afstemningen, ser det sort ud for Tyrkiet, siger debattør Özlem Cekic.

storybild

Tyrkiet holder folkeafstemning om mere magt til præsidenten, mens landet er i undtagelsestilstand, flere fra oppositionen er fængslet, og mange er internt fordrevne. (Billede: Reuters/Umit Bektas)

Et kryds ved ja til folkeafstemningen om en ny forfatning i Tyrkiet, vil gøre landet stærkt, lyder det fra den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Et nej er derimod en stemme på terroristerne.

Så hårdt er linjerne blevet trukket op, inden valgstederne tidligt søndag morgen er åbnet, og de tyrkiske vælgere er begyndt at valfarte til stemmeboksene for at sætte det afgørende kryds.

Debattør og tidligere medlem af Folketinget Özlem Cekic, som er født i Tyrkiet og har kurdiske rødder, fortæller, at de tyrkere, hun taler med, nu "holder vejret og håber på det bedste".

- Valget har på alle mulige måder været fuldstændig utraditionelt, siger hun.

- Erdogan overtræder loven ved at blande sig i valget, selv om han ikke må. Mange fra oppositionen er fængslet, der undtagelsestilstand og sikkerhedszoner betyder, at cirka en halv million kurdere er internt fordrevne.

Stemmer tyrkerne ja til forslaget, har Erdogan chancen for at holde præsidentposten indtil 2029.

Hans periode udløber i 2019, når den nye reform i givet fald træder i kraft. Han kan stille op til embedet med de nye beføjelser og så sidde som præsidenten for det hele i to perioder på hver fem år.

Desuden vil den nye forfatning give præsidenten mere magt, ret til at hyre og fyre ministre, afsætte parlamentet og indføre undtagelsestilstand.

Uanset om det bliver et ja eller et nej ved søndagens afstemning, ser det håbløst ud for Tyrkiet, vurderer Özlem Cekic.

- Hvis Erdogan taber, vil han fortsætte sin udrensning af sine kritikere. Han har tidligere tabt valg, men har insisteret på et genvalg, siger hun.

- Men hvis han får et ja, så har han fået lov til at fortsætte sin udrensning. På den måde ser det enormt sort ud for Tyrkiets fremtid.

Özlem Cekic har talt med tyrkere, som gerne vil stemme nej til forfatningsændringen, men ser sig nødsaget til at sætte kryds ved ja.

- Det gør de, fordi så håber de, at de i det mindste får fred. Tyrkiet er geografisk placeret et sted, hvor de omkringliggende lande har krig. De tænker, at så længe der ikke er krig, så er det også godt nok, siger hun.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Dansker sætter verdensrekord - og den...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx