Af - 22/02-16 16:45; Opdateret: 23/02-16 07:18

Dårligt indeklima skyld i dødsfald: Her er de største syndere i dit hjemDårligt indeklima skyld i dødsfald: Her er de største syndere i dit hjem

Hvert år dør flere tusinde mennesker i Europa som følge af dårligt indeklima. Helt almindelige produkter i hjemmet er medvirkende til at skabe det dårlige indeklima. Det konkluderer en ny rapport.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik gennem galleriet for at se, hvem de største syndere er, når det kommer til dårligt indeklima - og hvad du kan gøre for at forhindre netop dette.

Du steger en god bøf, tænder nogle stearinlys og sætter dig til rette i sofaen for at se en god film. Alt sammen opskriften på en rigtig hyggelig aften - men også opskriften på et dårligt indeklima. Noget, der i en ny rapport nu er blevet koblet sammen med flere tusinde dødsfald i Europa.

Det skriver The Telegraph.

Derfor må dine ruder ikke dugge
Derfor må dine ruder ikke dugge

Rapporten er udgivet af Royal College of Physicians og Royal College of Paediatrics and Child Health i England. Rapporten beskriver, hvordan alt lige fra åben ild og husholdningsapparater til luftfriskere og møbler kan afgive partikler, der over længere tid kan have skadelige effekter på vores helbred - og i værste tilfælde være medvirkende til en for tidlig død.

Rapporten konkluderer, ifølge The Telegraph, blandt andet, at dårligt indeklima kan have forårsaget eller bidraget med 99.000 dødsfald om året i Europa. Derudover konkluderer forskerne bag rapporten også, at det primært er ældre og børn, der er i farezonen.

Skoleelever skal tjekke luften i klasselokalet
Skoleelever skal tjekke luften i klasselokalet

- Vi ved nu, at dårligt indeklima har en væsentlig indvirkning på mange kroniske og langsigtede sygdomme, flere slagtilfælde og hjerteanfald hos modtagelige personer. Vi ved, at dårligt indeklima har en negativ påvirkning på udviklingen af fostre, inklusiv udviklingen af lunger, siger professor Stephen Holgate, formand for rapportens arbejdsudvalg, til The Telegraph.

Metroxpress kontaktede lektor ved Institut for Byggeri og Anlæg på DTU, Jørn Toftum, for en kommentar.

- De ting, de påpeger i rapporten er risikofaktorer, som jeg sagtens kan nikke genkendende til, siger han til metroxpress.

Familie med små har boet i dette skimmelhelvede i årevis
Familie med små har boet i dette skimmelhelvede i årevis

Jørn Toftum forsker blandt andet i sundhed og indeklimaeksponering og dermed konsekvenserne af netop et dårligt indeklima. Han indvilligede i at hjælpe os med at forstå, hvad det egentlig er, der er så farligt, hvem de største syndere er, og hvad vi kan gøre for at forhindre det dårlige indeklima.

- Først vil jeg gerne påpege, at det her ikke er noget, som vi falder akut døde om af. Det sagt, så er der ting i vores hjem, der giver dårligt indeklima her i Danmark - og som over tid kan have en negativ effekt på vores sundhed, siger lektor Jørn Toftum.

Dine juletræslys kan give åreforkalkning
Dine juletræslys kan give åreforkalkning

Dårligt indeklima kan, ifølge Jørn Toftum, være, når du har uønskede stoffer i indeluften, og når du samtidig ikke får luftet jævnligt ud. Der er mange forskellige stoffer i hjemmet, der kan have betydning for sundheden, og man finder dem stort set i alle rum. Jørn Toftum nævner i flæng:

- Formaldehyd fra billige træprodukter importeret fra lande uden for EU, ultrafine partikler fra levende lys, flammehæmmere i elektronik og møbler, plastblødgørere i legetøj, kvælstofoxider fra komfuret. Der er indikationer på, at disse stoffer kan påvirke vores sundhed, siger han.

Jørn Toftum nævner specifikt børneværelset som værd at holde et ekstra øje med.

Advarsel: Din baby kan få kræft af sin bæresele
Advarsel: Din baby kan få kræft af sin bæresele

- Der er lavet en stor undersøgelse på det her område. Nogle af de stoffer, børnene omgives med i boligen, kan have betydning for børnenes udvikling af allergi – og andre sygdomme. Og med dårlig ventilation kan det være en farlig kombination, siger han og påpeger, at der ikke er helt klokkeklare sammenhænge endnu, men indikatorer.

Se i galleriet øverst i artiklen hvor Jørn Toftum mener, at man i hjemmet finder de største syndere, når det kommer til dårligt indeklima - og hvad man kan gøre for bedst muligt at forhindre det.


Miljøstyrelsen: Vi har ikke styr på kemikalier
Miljøstyrelsen: Vi har ikke styr på kemikalier

Host! Luftforureningen når rekordhøjder på kendt vej
Host! Luftforureningen når rekordhøjder på kendt vej

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx