Af - 17/08-14 10:22; Opdateret: 17/08-14 13:29

Islandsk vulkanudbrud er på vej - ny askesky kan lamme Europa igenIslandsk vulkanudbrud er på vej - ny askesky kan lamme Europa igen

Igen er en islandsk vulkan på vej i udbrud, og ligesom sidst kan det få konsekvenser for danskerne.

storybild

Da Eyjafjallajökull gik i udbrud for fire år siden, forårsagede askeskyen aflyste fly i hobetal. Nu kan historien gentage sig. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

I 2010 blev den europæiske flytrafik lammet, da en enorm askesky fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull spredte sig efter et udbrud. Nu skal vi sandsynligvis til at lære et nyt navn at kende: Denne gang hedder vulkanen Bárdarbunga, og den ser ud til at være på vej i udbrud.

- Isen er begyndt at smelte i området, og der kommer varmeopstigning op gennem vulkanen. I Island er der vulkanudbrud med cirka 4-5 års mellemrum, og sidst var i 2010, så det er ved at være tid igen, forklarer geolog Henning Andersen fra Vulkaneksperten.dk til mx.dk.

Efter 30 års 'søvn': Verdens største vulkan kan snart vågne
Efter 30 års 'søvn': Verdens største vulkan kan snart vågne

Hos Islands geologiske institut har man registreret jordskælv og uro i undergrunden omkring vulkanen, hvilket peger på et kommende udbrud. I går opdaterede myndighederne vulkanens farekode til gul, hvilket betyder øget aktivitet. Men det er for tidligt at sige hvor kraftigt, det bliver.

- Vulkanforskning er en meget ung videnskab. Vi ved meget om vulkaner i dag, men vi ved ikke nok. Vi ved mere om universet omkring os, end vi ved om Jordens indre. Vi kan stadig ikke forudsige udbrud, siger Henning Andersen.

Vulkan i Ecuador er tæt på at gå i udbrud
Vulkan i Ecuador er tæt på at gå i udbrud

Men det kommer til at ske, forsikrer han. Og når det gør, så kan det meget vel have indflydelse på os danskere, som det havde for fire år siden, hvor en hel del fly blev aflyst i en måneds tid.

- Det kommer an på, om der dannes tynd aske, og det kommer an på vindens retning, siger Henning Andersen. Han nævner dog en anden trussel:

Drone filmer vulkan i udbrud HELT tæt på
Drone filmer vulkan i udbrud HELT tæt på

- Det, der kan true os ud over askeskyer er svovldioxidgasser. Som i 1783, da vulkanen Laki var i udbrud. Dengang gik folk i Danmark og hostede, fordi der var svovl i luften. Og temperaturen faldt så meget, at vi fik isvinter. Folk måtte gå med vinterfrakker på om sommeren, fortæller han.

Så voldsomt bliver det sandsynligvis ikke denne gang, men der er en reel trussel for endnu en askesky, der kan påvirke europæere såvel som amerikanere. Og det kan meget vel blive snart.

To personer er døde efter et vulkanudbrud
To personer er døde efter et vulkanudbrud

- Det kan ske nårsomhelst. Mange vulkaner går af med 2-3 timers varsel, så det kan i princippet ske i nat, eller det kan ske om nogle måneder, siger Henning Andersen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Strålæggere fik sig en overraskelse:...
bt.dk
Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx