Af - 19/04-15 17:02

Derfor reklamerer 22-årige Ella med sin kønssygdomDerfor reklamerer 22-årige Ella med sin kønssygdom

En 22-årige amerikansk pige har en god grund til at råbe op om sin kønssygdom.

Bildstrecke im Grossformat »

Det skal ikke være en skam at have en kønssygdom.

Det mener den amerikanske Ella Dawson, der lige nu trækker overskrifter over hele verden på grund af sin afvæbnende holdning til den herpesvirus, som hun nu har døjet med i lidt over to år.

I perioden efter at være blevet diagnosticeret med herpes på sin kønsdele kort før sin 21-års fødselsdag, følte Ella sig ramt af skam, men i stedet for at lade sygdommen definere hende som menneske, tog hun selv styringen.

Danske Natasha går viralt med to forskellige billeder på én uge
Danske Natasha går viralt med to forskellige billeder på én uge

Hun begyndte at smide 'herpes-bomben' i samtaler i hverdagen, og ikke kun når hun skulle tale sex med potentielle partnere. Ella fik ingen negative oplevelser med det, og med tiden ledte hun ligefrem efter lejligheder til at nævne, at hun led af sygdommen. Både når hun stod i kø til toilettet eller når der blev snakket sundhed i hendes universitetstimer.

- Stigmatiseringen er det, der holder folk fra at tale om herpes på samme måde, som de taler om allergier - vi forbinder herpes med løgnere, utro og de hæmningsløst promiskuøse, lyder det fra Ella Dawson.

Ellas historie udspringer fra Women's Health, hvor hun har skrevet et essay om, hvordan det er at navigere i datingmarkedet, når man lider af herpes genitalis.

Regneopgave er gået viralt: Her er svaret på gåden
Regneopgave er gået viralt: Her er svaret på gåden

Ifølge en undersøgelse fra 2011, der har været offentliggjort i Journal of Health Psychology, så oplever adskillige patienter med en kønssygdom sig som mindre dårligere mennesker. Omkring hver sjette amerikaner har erfaring med herpes.


LÆS OGSÅ: Stakkels unge: Står verdens mest sippede forældre bag disse krav?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx