Af Ritzau - 05/04-16 05:30

Trump og Clinton står foran afgørende slag i ostestatenTrump og Clinton står foran afgørende slag i ostestaten

Favoritsejre i Wisconsin kan næsten afgøre, hvem der skal være partiernes præsidentkandidater til november.

storybild

Senator Ted Cruz fører over Donald Trump i Wisconsin, hvor senatoren er pisket til at hente en sejr, hvis han skal kunne indhente Donald Trump inden partiets konvent. (Billede: AP/Steve Kinderman)

Tirsdag lokal tid kan de amerikanske vælgere måske blive lidt klogere på, hvem de kan stemme på til præsidentvalget i november.

I hvert fald udråbes staten Wisconsin med 5,7 millioner indbyggere som et kardinalpunkt i ræset mod Det Hvide Hus.

Den amerikanske stat er mest kendt for sportshold og osteproduktion, men de seneste to uger har alles øjne i det politiske USA været rettet mod staten.

Hos Demokraterne kan tidligere udenrigsminister Hillary Clinton med en sejr gøre det praktisk talt umuligt for senator Bernie Sanders at nå de magiske 2383 delegerede, som det kræver for at blive partiets præsidentkandidat.

Hos Republikanerne kan Donald Trump på samme vis sætte et afgørende stød ind mod sine modstandere, hvis han løber med sejren.

- Hvis vi vinder her, folkens, så er det hele overstået, siger Trump selv til et kampagnemøde med sine støtter mandag.

Milliardæren har været langt bagud i meningsmålingerne, men ifølge samme målinger har han vundet terræn de seneste dage, og hans hidtil hårdeste modstander, senator Ted Cruz, kan nu mærke hans ånde i nakken.

Wisconsin er fødestedet for Det Republikanske Parti, og staten er af samme grund blevet hjemsted for en stor modstand mod Donald Trump, der har ført en hård kamp mod partitoppen.

En sejr til milliardæren vil derfor være en stor styrkelse af hans kandidatur, der er blevet stærkt modarbejdet af partitoppen. Senest er der spekuleret i, om Trump kan nå at vinde de afgørende 1237 delegerede inden partiets konvent.

Sker dette ikke, kan Republikanerne holde et såkaldt åbent konvent, hvor nye kandidater kan komme ind fra siden, og de delegerede kan fordele sig anderledes.

Mens både Hillary Clinton og Donald Trump ligger i hælene på sine modstandere i Wisconsin, kan de dog se frem til sandsynligvis at hente mange delegerede senere på måneden.

De to har begge kæmpeføringer i New York, der giver mange delegerede og derfor kan sende dem i afgørende udbrud fra deres modkandidater. Derfor kan Wisconsin blive et skæbnesvangert møde for Bernie Sanders og Ted Cruz.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx