Af Ritzau - 19/01-17 13:13; Opdateret: 19/01-17 18:21

Gambias nye præsident blev taget i ed i nabolandGambias nye præsident blev taget i ed i naboland

Yahya Jammeh klamrer sig til præsidentmagten i Gambia, mens valgvinder aflægger ed på ambassade i Senegal.

storybild

Gaderne i Gambias hovedstad, Banjul, har ligget næsten øde hen, da præsident Yahya Jammeh har nægtet at trække sig og beordret undtagelsestilstand. Han har ikke overdraget magten som planlagt ved midnat til torsdag. (Billede: Scanpix/Stringer)

Taberen af Gambias præsidentvalg nægter at slippe magten, og derfor er vinderen tvunget til at aflægge ed under lidt usædvanlige omstændigheder.

Adama Barrow, som sidste år blev valgt til landets præsident, blev derfor torsdag taget i ed som sit lands nye præsident på Gambias ambassade i nabolandet Senegal.

Barrow blev indsat i sit embede syv dage efter, at han søgte tilflugt i Dakar.

En stor ceremoni, som var planlagt på et stadion i Gambia, måtte opgives, fordi den afgående præsident nægter at trække sig.

- Dette er en dag, som ingen gambier nogensinde vil glemme i deres levetid, siger Barrow i en tale, som han holdt umiddelbart efter at være blevet indsat i sit embede.

Barrow opfordrer indtrængende alle soldater til at blive på deres kaserner.

- De, som ikke gør, vil blive behandlet som oprørere, siger han.

Yahya Jammeh har i et interview med BBC sagt, at han er klar til at lede det vestafrikanske land "i en milliard år" - om Gud vil.

Han har siddet på magten siden et kup i 1994. I dag sidder han meget isoleret i en region, der kræver hans afgang efter præsidentvalget.

Onsdag mistede han støtten fra vicepræsident Isatou Njie Saidy, som har haft posten siden 1997.

Jammeh har ledet landet med dekreter. Han er flere gange blevet kritiseret af menneskerettighedsgrupper for at gå hårdt efter systemkritikere, og han er blevet anklaget for at bruge torturmetoder.

Fristen for præsidenten til at træde tilbage fra sin post udløb ved midnat natten til torsdag.

Stemningen i Gambia har været spændt siden præsidentvalget i december. Her tabte præsident Jammeh til erhvervsmanden Barrow.

Det skulle have ført til et magtskifte 19. januar.

Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab (ECOWAS) havde truet med at sætte militæret ind for at vælte præsidenten, hvis han ikke havde overdraget magten til Barrow inden fristen.

FN's Sikkerhedsråd stemmer torsdag om en resolution, der støtter ECOWAS' bestræbelser på at få gennemført en magtoverdragelse.

Både Senegal og Nigeria har sendt styrker til Gambias grænse.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Tv-seere chokerede over OL-stjernes...
bt.dk
Europas storklubber hiver og flår i...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx