Af Ritzau - 23/08-16 02:29

ANC mister formelt magtgrebet om Johannesburg efter 20 årANC mister formelt magtgrebet om Johannesburg efter 20 år

Herman Mashaba fra Demokratisk Alliance kan sætte sig i borgmesterstolen i den sydafrikanske storby.

storybild

Vælgere i kø til Sydafrikas lokalvalg tidligere på måneden. I Johannesburg mistede ANC sit flertal ved valget, og mandag har et nyt parti sat sig på magten i byen efter mere end 20 år. Arkivfoto (Billede: Scanpix/Marco Longari)

For første gang i ANC's historie har regeringspartiet mistet magten i Sydafrikas største by og økonomiske centrum, Johannesburg.

Det skriver flere internationale medier, herunder BBC, Reuters og AFP.

African National Congress (ANC) satte sig på magten i byen, da apartheid blev afskaffet, og har holdt fast i mere end to årtier.

Men det er slut. Det lokale byråd har mandag peget på Herman Mashaba fra oppositionspartiet Demokratisk Alliance (DA) som ny borgmester. Det sker, efter at ANC fik en massiv vælgerlussing ved et lokalvalg tidligere på måneden.

ANC er fortsat det største parti, men mistede sit flertal. Partiet gav heller ikke frivilligt slip på magten. Ved mandagens afstemning kom partimedlemmer og repræsentanter fra valgkommissionen i slagsmål.

Den 56-årige Herman Mashaba lover at reformere Johannesburgs administration, efter at han har fået lov at sætte sig på posten.

- Fra og med i aften er korruption officielt udråbt som den primære fjende i denne by, siger han.

- Under en DA-regering vil offentlige midler, der i løbet af de seneste ti år er blevet misbrugt og brugt forkert, blive passet på, så vi kan yde en service til vores folk, siger han videre ifølge BBC.

Lokalvalgene i begyndelsen af august var katastrofale for ANC, der fik det dårligste valgresultat i 22 år.

Partiet, der med Nelson Mandela i spidsen kæmpede mod apartheidstyret, tabte blandt andet magten i Sydafrikas hovedstad, Pretoria, samt Port Elizabeth, en vigtig industriby og et af centrene for antiapartheid-aktivisme i 2001.

Præsident Jacob Zuma menes at have en stor del af skylden for ANC's tilbagegang. Siden han første gang blev valgt til præsidentposten i 2009, har han været hovedperson i flere skandaler.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Er nu reelt udryddet: Det sidste...
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx