Af Ritzau - 07/03-17 10:00; Opdateret: 07/03-17 10:39

EU-Domstol: Belgien måtte godt afvise visum til syrereEU-Domstol: Belgien måtte godt afvise visum til syrere

EU-lande bestemmer selv, om de vil give humanitært visum til personer, som vil rejse til EU for at søge asyl.

storybild

En syrisk familie fra den krigshærgede by Aleppo rejste i oktober sidste år til nabolandet Libanon og afleverede en visumansøgning på Belgiens ambassade. Familien gjorde det klart, at den ville til Belgien for at søge asyl. Belgien var i sin gode ret til at afvise visumansøgningen, siger EU-Domstolen. (Arkivfoto) (Billede: Reuters/Omar Sanadiki)

EU-Domstolen afviser en syrisk families påstand om, at familien havde krav på at få visum til Belgien, hvor forældrene og deres tre børn ville have søgt asyl.

Familien, der bor i Aleppo i Syrien, rejste i oktober sidste år til Libanon. Her afleverede de fem en visumansøgning på Belgiens ambassade i hovedstaden Beirut.

Familien gjorde det allerede der klart, at hensigten med rejsen til Belgien var, at den ville søge asyl der.

Få dage senere - da familien igen var hjemme i Aleppo - afviste Belgien visumansøgningen.

Det skete med den begrundelse, at familien åbenlyst havde tænkt sig at blive i Belgien i mere end de 90 dage, et visum normalt gælder.

EU-Domstolens generaladvokat, der fungerer som rådgiver for dommerne, vurderede i sidste måned, at familien faktisk havde krav på visum.

Generaladvokaten begrundede sin vurdering med, at sagen hørte under EU-retten og ikke kun under belgisk national ret.

Det skyldtes ifølge domstolens rådgiver, at EU's charter for grundlæggende rettigheder beskytter folk mod tortur og umenneskelig behandling eller nedværdigende behandling eller straf.

Men ifølge dommen hører sagen ikke til i EU-retten. Derfor stod det Belgien frit for selv at afgøre, om den ville udstede visum til familien.

Domstolen konstaterer i sin afgørelse, at det ville skade hele EU's asylsystem, hvis det faktisk var sådan, at man kunne søge humanitært visum med henblik på at søge asyl i et EU-land efter eget valg.

Generaladvokatens anbefaling fik i sidste måned blandt andre Dansk Folkeparti til at advare om en mulig "bombe under hele EU's asylsystem".

Udlændingeordfører Martin Henriksen kaldte det "vildt og uoverskueligt", hvis der på den måde blev åbnet for, at man kunne få visum med det erklærede formål at komme til Danmark for at få asyl.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Dansk designer forbavset over vare i...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx