Af - 03/04-17 11:17; Opdateret: 03/04-17 11:36

Er du altid sulten? Så skal du læse med herEr du altid sulten? Så skal du læse med her

Der kan være flere grunde til, du er småsulten konstant.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet øverst kan du se 10 madvarer, der er de mest fedende og usunde

Hvem elsker ikke et lækkert måltid mad? Men det gælder med mad som med så meget andet her i livet; alt med måde. Mange af os spiser for meget, og ofte hænger det sammen med en alt for stor appetit - som på sigt kan føre til både overvægt og øget risiko for livsstilssygdomme.

Sådan bliver du mindst ramt af jetlag
Sådan bliver du mindst ramt af jetlag

Hvis du hører til dem, der næsten altid føler sult - selv efter at have fyldt maven, så bør du overveje at lægge din kost og din livsførelse lidt om. Det skriver Metro, som har fået kosteksperten Shona Wilkinson til at påpege de fem mest sandsynlige grunde til, at nogle af os konstant føler os sultne.

For mange kulhydrater

Hvis du har spist et aftensmåltid med masser af kulhydrater, vil du ofte vågne op med følelsen af sult dagen efter. Når du spiser mange kulhydrater på én gang, absorberes de hurtigt af kroppen som sukker. Et højt sukkerindhold i blodet (det gælder især glukose) frigør en masse insulin, det hormon som stimulerer dine celler til at optage glukose. Men sukker bliver hurtigt frigjort fra blodet, så derfor får du følelsen af sult og især en lyst til flere kulhydrater eller mere sukker efter et stort indtag af kulhydrater.

7 grunde til at du skal drikke et glas vand HVER morgen
7 grunde til at du skal drikke et glas vand HVER morgen

For at undgå dette, bør du spise et varieret måltid med en god portion protein (eksempelvis fisk eller kylling) og grøntsager ved siden af kulhydraterne. Det gør din krop bedre i stand til at optage kulhydraterne bedre og ikke mindst langsommere, så du undgår insulinkicket, der skaber en 'craving' om mere mad.

For lidt søvn

For lidt søvn er dårligt for helbredet - også nå det kommer til spisevanerne. Får du for lidt søvn, reduceres niveauet af det sulthæmmende hormon leptil, mens du værdien af hormonet ghrelin, som stimulerer sult, øges. Det er årsagen til, at mange med søvnproblemer også kæmper med vægtproblemer.

Dehydrering

Hvis du ikke får drukket nok, kan kroppen snydes til at tro, at du i virkeligheden er sulten. Kroppen har også brug for vand for at cellerne kan optage den næring, du får gennem maden. Får du ikke vand nok, vil din krop ikke optage næringsstofferne fra din mad godt nok, og det vil skabe en følelse af sult.

Derfor er det vigtigt, at du drikker vand i løbet af hele dagen - og ikke kun, når du føler tørst. Hvis du sørger for at få drukket mellem måltiderne, vil det også skabe en mæthedsfølelse, som får dig til at spise mindre. Det er dog vigtigt, at du ikke hælder vand i dig umiddelbart inden eller efter et måltid, da det har negativ indflydelse på fordøjelsen.

Menstruation

Videnskablige undersøgelser har påvist, at kvinder har større appetit lige op til deres menstruation. Det er vigtigt, at du i denne periode spiser mange proteiner så som fisk, kød, æg eller nødder og minimerer dit indtag af kulhydrater og sukker. Ellers havner du hurtigt i den dårlige spiral, der er beskrevet i punkt 1. Alkohol og koffein påvirker også hormonbalancen og bør op til menstruationen holdes nede på et minimum.

Du spiser for to

Det gamle mundheld om, at gravide spiser for to har faktisk noget på sig. Din appetit og dit kalorieindtag stiger, fordi du udover at brødføde dig selv også skal sørge for, at babyen får den nødvendige næring. Men det er meget vigtigt, at du ikke lader dig friste til bare at give efter for de 'cravings', du uundgåeligt kommer til at føle, mens maven og sulten vokser. Undgå så vidt muligt slik, sodavand og raffinerede fødevarer som eksempelvis hvidt brød og spaghetti. Spis i stedet sundt og varieret - både for din egen og din babys skyld. Det vil både mindske sultfølelsen og give jer begge den næring, I har brug for.

LÆS OGSÅ: 14-årige Anna blev kvalt i sin livret: Stod op og smugspiste om natten

LÆS OGSÅ: Lidt sødt: Er dette verdens høfligste tyv?

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Remee afslører 'X Factor'-mysterie:...
bt.dk
Lavede kæmpe brøler mod Messi:...
bt.dk
Sarah Louise delte vovet billede på...
bt.dk
Kæmpe katastrofe på vej for dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx