Af Ritzau - 16/11-16 17:34

Greenpeace: Regeringen får fortjente klimatæskGreenpeace: Regeringen får fortjente klimatæsk

Danmarks degradering som klimaduks er forventelig, mener Greenpeace. Men Dansk Energi genkender ikke billedet.

storybild

-Arkiv- SE RITZAU Dong Energy sælger vindmøller for milliarder BV.: Anholt Havmøllepark. Dong Energy opfører i øjeblikket Danmarks næste store havmøllepark mellem Djursland og Anholt i Kattegat. Vindmølleparken vil få en kapacitet på 400 MW, 4procent af Danmarks samlede elforbrug. I alt skal 111 vindmøller være i drift inden udgangen af 2013. Fredag d. 8. februar var man i gang med den 33. mølle ved navn: JO1. Installationsfartøjet sætter først de 2 tårnelementer på plads, derefter hejses nacellen op og til sidst kommer vingerne. Der er 3 installationsfartøjer i gang og ca. 300 mand beskæftiget, når vejret tillader arbejdet. Her ses en del af den færdige møllepark (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Danmark er i en ny international opgørelse over god indsats på klimaområdet røget ned fra en førerposition til en 13.-plads. Og det er ikke underligt, mener Jens Mattias Clausen, politisk rådgiver i Greenpeace.

- Det er helt forventeligt og en afspejling af den sorte kurs, den nuværende regering fører.

- Det er dræbende for troværdigheden, når regeringen prøver at slå PSO-afgiften ihjel og dermed princippet om, at forureneren betaler, siger han.

Jens Mattias Clausen peger på, at man i Tyskland og Tjekkiet har fundet alternative måder at organisere PSO-afgiften på i stedet for at vælte den over på skatteyderne.

- Og så bør regeringen leve op til energiforliget i stedet for at ville droppe diverse vindmølleparker, siger han.

Det årlige indeks over klimaindsats er udarbejdet af den tyske miljøorganisation Germanwatch og netværket Climate Action Network (CAN) Europe. 280 eksperter har medvirket, oplyser forfatterne.

Men ifølge Lars Aagaard, adm. direktør i brancheorganisationen Dansk Energi, skal man ikke lægge for meget i opgørelsen.

- Man tager udgangspunkt i erklærede ambitioner, som ikke er støttet af politiske initiativer.

- Eksempelvis var SR-regeringens ambition om at udfase brug af kul og gas i 2030 og 2035 ikke bakket op af politiske initiativer. Desuden får gas en vigtig rolle som brobygger i fremtiden i forhold til biogas, siger Lars Aagaard.

Han mener desuden, at folkene bag indekset foruddiskonterer udfaldet af forhandlingerne om PSO-afgiften, som kører for fuldt tryk i denne uge.

PSO-afgiften opkræves over elregningen hos både forbrugere og virksomheder og understøtter grøn omstilling. Men da udenlandske virksomheder ikke kan få del i den, har EU krævet den omlagt.

- Jeg er meget tillidsfuld med hensyn til, at der kun kommer marginale forandringer af PSO'en, siger Lars Aagaard.

Endelig mener han, at opgørelsen ser helt bort fra byrdefordelingen i EU, når det gælder krav om CO2-reduktioner i landbrug, transport og boliger, som ikke er omfattet af kvoter.

- Her har Danmark fået et af de skrappeste reduktionsmål (39 procent i 2030) i hele EU. Så jeg kan ikke genkende billedet af Danmark i forhold til andre europæiske lande, siger Dansk Energis direktør.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Vildt Ronaldo-show og NI mål: Real...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
LIGE NU: Politiet massivt til stede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx