Af Niels Pedersen - 08/01-18 15:02

Ny sundhedstrend hitter i USA - men eksperterne er forfærdede Ny sundhedstrend hitter i USA - men eksperterne er forfærdede

Råvand kan lyde både sundt og appetitligt, men det dyre vand kan være dødsensfarligt at indtage.

storybild

'Live Waters' grundlægger Mukhande Singh.

Råt vand er et kæmpe hit i USA: Derfor kan det være decideret farligt at drikke

Ubehandlet, ufiltreret og usteriliseret vand er blevet trendy i USA. Flere firmaer har stor succes med at tilbyde 'råt vand', som kommer direkte fra vilde floder, og ifølge firmaerne er både sundere og giver dig mere energi, da det fra naturens side er netop ufiltreret vand fra naturen, vi er skabt til at drikke.

Et af dem er 'Live Water', som sælger 10-liters flasker med såkaldt 'råt vand' fra 'uberørte kilder på bjergskråninger i Oregon til omkring 400 kroner.

»Vand fra kilder er det reneste vand i verden. Det er blevet filtreret af jorden selv,« siger 'Live Waters' grundlægger Mukhande Singh i en reklamevideo, hvor han også kalder det rå og ufiltrerede vand mere læskende og rarere at drikke end drikkevand fra hanen, som ifølge Singh indeholder blandt andet fluor og derfor er 'forurenet'.

Men i virkeligheden forholder det sig stik modsat, advarer forskere og eksperter. Selvom 'råt vand' kan lyde både lækkert og sundt, er det i virkeligheden farligt og potentielt dødeligt at indtage.

»Videnskabsfolk har i generationer arbejdet på at beskytte folk mod at drikke ufiltreret vand. Så det virker vanvittigt, at folk nu ønsker at søge tilbage til middelalderlige tider, hvor millioner af mennesker døde af infektioner, som det (ufiltreret vand, red.), som kom fra vandet,« siger Val Curtis fra London School of Hygiene and Tropical Medicine til Telegraph.

Advarslerne kommer efter at sundhedsinteresserede amerikanere i især Californien er begyndt at købe og drikke ufiltreret vand i store mængder.

Den amerikanske læge og ernæringsekspert Donald Hensrud siger til New York Post, at ufiltreret vand som det, blandt andre 'Live Water' sælger kan indeholde E. coli-bakterier, alger, mikrober, kræftfremkaldende stoffer og dyreafføring. Det er netop derfor vi som samfund har besluttet at filtrere drikkevandet, pointerer han.

Den amerikanske trend er endnu ikke nået til Danmark, men skulle du være fristet af at slukke tørsten med vand fra naturen, så anbefaler også danske eksperter dig at lade være.

»Jeg vil kraftigt fraråde, at man går ud i naturen og drikker vand direkte fra floder eller køber det på flaske. Der kan være masser af bakterier og parasitter i vandet,« siger Lisbeth Truelstrup Hansen, som er professor i mikrobiologi ved DTU Fødevareinstituttet, til TV 2.

I Danmark kommer drikkevandet i hanerne fra grundvandet. Det indeholder hverken fluor eller andre kemikalier. Til gengæld er det reguleret og beluftet, før det løber ud i vandrørene og ind i de danske badeværelser og køkkener.

Du kan se hele 'Live Waters' reklamevideo her.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Zorniger føler med guld-konkurrenten:...
bt.dk
Danske virksomheder satser stort på...
bt.dk
'Jeg tror, andre anser mig for at...
bt.dk
'Diva'-Rikke afslører: Det skete der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx