Af Lars Dinesen - 18/10-15 19:10

Prognose: Højrepopulister går frem ved valg i SchweizPrognose: Højrepopulister går frem ved valg i Schweiz

Det Schweiziske Folkeparti ser ifølge prognoser ud til at snuppe 64 af de 200 pladser i parlamentets underhus.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Peter Klaunzer)

Det højrenationale Schweiziske Folkeparti (SVP) ser ud til at klare sig godt ved søndagens parlamentsvalg i alpelandet, viser prognoser ifølge nyhedsbureauet ATS.

Hvis resultatet bekræfter, hvad prognoserne peger på, vil det styrke højrefløjspartiets i forvejen dominerende position i schweizisk politik.

De foreløbige resultater fra landets 26 kantoner viser, at SVP ser ud til at snuppe 64 af de 200 pladser i parlamentets underhus. Hvis det holder stik, vil det være SVP's hidtil bedste valgresultat og overgå resultatet fra 2007, hvor partiet fik 62 pladser.

Schweiz udleverer endnu en Fifa-person til USA
Schweiz udleverer endnu en Fifa-person til USA

Op mod 29 procent af vælgerne har stemt på partiet, viser prognosen. Den er baseret på en færdig optælling i halvdelen af de 26 kantoner. 11 andre har indberettet foreløbige resultater, men her er stemmeoptællingen stadig i gang.

Hvis de endelige resultater bekræfter SVP's fremgang, kan partiet sammen med centrumhøjrepartiet Det Liberale Parti - som er Schweiz' tredjestørste - tippe magtbalancen i parlamentet fra et centrum-venstre flertal til et centrum-højre flertal.

På forhånd havde meningsmålingerne indikeret, at SVP ville gå frem på grund af den seneste tids debat om indvandring og asylregler. Det til trods for, at Schweiz ikke i nævneværdig grad har været mål for den aktuelle strøm af flygtninge og migranter i Europa.

Mindst en person er dræbt ved flyshow i Schweiz
Mindst en person er dræbt ved flyshow i Schweiz

- Ét tema har desværre været meget dominerende under valgkampen, siger Rebecca Ruiz, kandidat for Socialdemokratiet, som er landets næststørste parti, til tv-stationen RTS.

- Folk har stemt af frygt, siger hun.

LÆS OGSÅ: Anholdt Fifa-chef betaler 69 millioner kroner i kaution

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx