Af Ritzau - 31/03-17 17:31

Kina griber ind over for elfenbensfabrikkerKina griber ind over for elfenbensfabrikker

Kinas politiske ledere har taget

storybild

Kina, som er verdens største importør af elfenben, lukker en tredjedel af landets elfenbensfabrikker og butikker i et første større indgreb forud for et kommende forbud mod handel med elfenben. Afrikas bestand af elefanter tog i 2016 sit største dyk i et kvart århundrede. Antallet skønnes nu at være 415.000. Det er 110.000 færre end for ti år siden. (Billede: Scanpix/Chris Jek)

Kina, som er verdens største importør af elfenben, lukker en tredjedel af landets elfenbensfabrikker og butikker i et første større indgreb forud for et kommende forbud mod handel med elfenben.

Ifølge dokumenter fra landets naturstyrelse vil de kinesiske myndigheder i alt lukke 67 udskæringsfabrikker og butikker, som sælger elfenben.

105 resterende fabrikker og butikker vil blive lukket inden årets udgang, hedder det.

Aktivister, dyreværnsgrupper og miljøorganisationer har rost de kinesiske myndigheder for skridtet. Men de udtrykker samtidig bekymring for, at Hongkong, som er en særlig administrativ region af Kina, ikke vil blive omfattet af det nye forbud.

Der er i 150 år blevet handlet med elfenben i den tidligere britiske kronkoloni, og det er her, der i dag foregår den største handel med elfenben.

Over 90 procent af de kunder, der køber elfenben i Hongkong, kommer fra selve Kina.

Hongkong har fastsat en udfasningsperiode på fem år. Denne periode blev lagt fast sidste år. Det er uklart om det vil blive ændret, men spørgsmålet er på den politiske dagsorden.

Dyreværnsgrupper siger, at en tidshorisont på fem år er for lang. De forudser store problemer med hvidvaskning af elfenben i perioden frem til et forbud træder i kraft.

Den private dyreværnsgruppe WildAid anslår, at op mod 30.000 elefanter blevet dræbt ulovligt hvert år.

Prisen på elfenben er faldet med næsten to tredjedele i de seneste tre år. Det viser en rapport fra gruppen Red Elefanterne, men krybskytteri er og bliver et kæmpemæssigt problem.

Afrikas bestand af elefanter tog i 2016 sit største dyk i et kvart århundrede. Antallet skønnes nu at være 415.000. Det er 110.000 færre end for ti år siden.

Især i Asien er der et stort marked for elfenben, der i pulveriseret form historisk er blevet anset for at være et vidundermiddel mod svigtende potens.

Derfor er der mange penge på det sorte marked for elfenben. Handlen skønnes at udgøre 600 millioner dollar eller cirka 4,2 milliarder kroner om året.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde død på stedet i trafikulykke
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Fire skiløbere frygtes døde i lavine
bt.dk
Stærkt! Dansk succesduo spiller sig...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx