15/03-16 14:45; Opdateret: 15/03-16 15:05

Advokat om Breivik: Ingen tegn på isolationsskaderAdvokat om Breivik: Ingen tegn på isolationsskader

Breivik synes ikke at have taget skade af at sidde i isolation, siger en advokat for den norske regering.

storybild

Her ses Anders Behring Breivik få fjernet sine håndjern, da han ankommer til retsmødet i Skien. (Billede: AP/Lise Aserud)

Selv om Anders Behring Breivik har siddet i isolation i knap fem år, så tyder det ikke på, at han har taget skade af det.

Det fortæller advokat Marius Emberland under tirsdagens retsmøde i Skien i Norge, hvor Breivik har sagsøgt staten, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold. Emberland er blandt de advokater, som fører sagen for den norske stat.

Den 37-årige dømte massemorder anklager den norske stat for brud på de europæiske menneskerettighedskonventioner, som handler om tortur og respekt for privat- og familielivet.

Breivik sad først i Ila Fængsel uden for Oslo, men blev 9. september overført til Skien Fængsel. Hans forhold i fængslet dokumenteres dagligt og samles månedligt.

Ifølge advokaten har Breivik haft og har adgang til tre celler – en bocelle, en studiecelle og en træningscelle. Begge steder har han haft mulighed for at bevæge sig udendørs.

Ifølge Breivik har isolationsfængslingen gjort ham deprimeret, ligesom den har taget drivkraften og motivationen fra ham. Men det er der ikke umiddelbart tegn på, lyder det fra Emberland.

- Det er en person, som er mere eller mindre frisk, i godt humør og har arbejdslyst. Der er dog forhold, som skiller sig ud - nemlig det, som sagsøger selv beskriver som isolationshovedpine og episoden med, at han blev glemsom i en periode, siger advokaten.

- Det skal vi selvfølgelig tage alvorligt. Det, som er værd at bemærke, er, at det er de eneste indikationer på eventuelle negative konsekvenser. Der er tale om forbigående forhold.

Breivik blev 24. august 2012 idømt 21 års forvaring for i juli 2011 at have skudt og dræbt 69 unge på øen Utøya og at stå bag en bombesprængning ved regeringshovedkvarteret i Oslo. I alt mistede 77 personer livet.

Retssagen begyndte tirsdag og varer fire dage.

/ritzau/NTB

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sådan bliver dronning Margrethes...
bt.dk
Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Danskere om stor virksomhed: I...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx