Af Ritzau - 24/03-17 23:36

Eksperter: Trump kan vente flere problemer efter nederlagEksperter: Trump kan vente flere problemer efter nederlag

Det er et kæmpenederlag for Trump, at hans parti ikke kunne enes om at afskaffe deres største hadeobjekt.

storybild

Det lykkedes fredag ikke Donald Trump at få en reform af det amerikanske sundhedssystem igennem Kongressen. (Billede: Wikipedia)

Præsident Donald Trump og ledelsen i det USA's republikanske parti tog munden for fuld, da de forsøgte at gennemføre en sundhedsreform. Fløjene i partiet kunne ikke enes, og derfor faldt det til jorden.

Det på trods af at Republikanerne har et flertal i den amerikanske kongres.

- Nederlaget falder tilbage på den republikanske gruppe. Man har et parti, der er gode til at være i opposition og kritisere, men som er meget lidt konstruktive og ikke ved, hvad de vil, når de skal stå sammen, siger USA-analytiker Mads Fuglede.

Sundhedsreformen skulle have erstattet tidligere præsident Barack Obamas Affordable Care Act, bedre kendt som Obamacare.

Lektor Jørn Brøndal fra Syddansk Universitet peger på, at nederlaget svider ekstra, fordi Obamacare har været forhadt hos Republikanerne, lige siden det blev indført.

- Det er et kæmpestort politisk nederlag for Trump og Republikanerne. Det viser, at de ikke har kunnet samarbejde om noget så basalt som den afskaffelse af Obamacare, de har kæmpet for i syv år.

- Problemet for dem er, at modstanden mod Obamacare langt hen ad vejen var et politisk projekt og ikke havde noget med sundhed at gøre.

Donald Trump og flere republikanere meldte efter nederlaget i Kongressen ud, at man nu vil kaste sig over arbejdet med en reform af det komplicerede og ineffektive amerikanske skattesystem.

Ifølge Mads Fuglede behøver det ikke blive nær så svært.

- Jeg tror ikke, at man vil opleve samme problematik omkring skattereformer, hvor man nok vil have lettere ved at finde fælles fodslag.

- Men det kan blive et problem andre steder, med to fløje, der er så langt fra hinanden, siger Fuglede.

Jørn Brøndal mener også, at nederlaget med sundhedsreformen kan trække sig spor.

- Man frygter nu, at Donald Trumps andre prestigeprojekter - blandt andet en skattereform, en kæmpestor infrastrukturpakke og en mur mod Mexico - heller ikke kan gennemføres, hvis ikke noget så oplagt som en tilbagerulning af Obamacare kunne.

Han understreger, at det fejlslåede forsøg på en sundhedsreform derudover et er stort prestigetab for den siddende præsident.

- Trump har promoveret sig selv som en "deal-maker", der ville sætte Washington på plads med sin fantastiske evne til at lave handler. Men det har vist sig ikke at holde stik, siger Jørn Brøndal.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Den sidste direktør holdt i 21 dage:...
bt.dk
Mad med forårsstemning: Lene Hanssons...
bt.dk
Svensk ugeblad beklager dybt: Kommer...
bt.dk
Fem gode råd: Sådan holder du varmen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx