Af Pelle Dam - 10/05-14 08:11

Mens 'Tulle' stormer frem: Britisk svar på DF står til at blive største partiMens 'Tulle' stormer frem: Britisk svar på DF står til at blive største parti

Det britiske højrefløjsparti Ukip står til at blive landets største parti ved EU-valget. Samtidig stormer DF frem herhjemme.

storybild

Ukips leder Nigel Farage, der også er partiets spidskandidat til Europaparlamentsvalget, har god grund til grin. Ligesom hans venner i Dansk Folkeparti. (Billede: Polfoto/Ben Stevens/Zuma)

Som mange andre i den engang livlige fiskerby Grimsby er Dave af den opfattelse, at det er indstrømningen af østeuropæere, der har gjort det sværere at finde et arbejde.

Og det er grunden til, at han for første gang i 18 år vil stemme, når der i Storbritannien er valg til Europaparlamentet den 22. maj.

Men den 36-årige havnearbejder vil ikke stemme på det største oppositionsparti, Arbejderpartiet, der traditionelt har været dominerende i Grimsby.

Racist-anklaget politiker fik 'Hitler-skæg'
Racist-anklaget politiker fik 'Hitler-skæg'

I stedet går hans stemme til det EU-fjendtlige uafhængighedsparti Ukip, der i EU-parlamentet sidder i samme gruppe som Dansk Folkeparti.

- De forekommer at være de eneste, som ønsker at gøre noget ved indvandringen, siger Dave til nyhedsbureauet Reuters, mens han nyder en øl på en pub i Freeman Street.

- Da jeg første gang startede for 17 år siden, kunne jeg få arbejde på havnen, når jeg ønskede det. Vi plejede at arbejde 40 timer, og efter 40 timer var det til overtidsbetaling. Nu kommer udlændingene ind, og de arbejder 60 timer på minimumløn. De har forandret tingene, mener Dave.

Messerschmidts boss beundrer Putin – Messerschmidt tager afstand
Messerschmidts boss beundrer Putin – Messerschmidt tager afstand

Det er han langtfra alene om at synes. De seneste meningsmålinger viser, at Ukip bliver det største parti ved EU-valget. Det er en påmindelse om den generelle uvilje mod EU i Storbritannien, og det understreger, at de traditionelle partier har ualmindelig svært ved at nå vælgerne.

En måling i Sunday Times giver Ukip 29 procent af stemmerne, og det er på trods af, at partiet senest har været i modvind over de metoder, det bruger.

Partiet har publiceret en række valgplakater, der anklages for at være racistiske. På en af plakaterne peger en finger ud mod læseren: "26 millioner mennesker i Europa leder efter et arbejde. Og hvis arbejde er de på jagt efter", lyder spørgsmålet.

Tabu: Vi tør ikke spørge til vores venners arbejdsløshed
Tabu: Vi tør ikke spørge til vores venners arbejdsløshed

Partiet er tidligere blevet slået i hartkorn med det højreekstremistiske nationalparti BNP - "BNP i jakkesæt", som det har lydt. Partiet ser sig selv som bekæmper af "storbyeliten".

I meningsmålingen ligger Arbejderpartiet på andenpladsen med 28 procent, mens premierminister David Camerons Konservativ Parti slæber sig til 22 procent.

Samtidig med Ukips britiske succes, stormer Dansk Folkeparti frem herhjemme.

Meningsmåling: DF vinder jordskredssejr ved EU-valget
Meningsmåling: DF vinder jordskredssejr ved EU-valget

Ifølge seneste måling, foretaget af Gallup for Berlingske, står partiet til at vinde 27 procent af danskernes stemmer. Til sammenligning vil bare 17 procent sætte deres stemme ved Socialdemokraterne.

Forklaringen på Dansk Folkepartis succes er blandt andet, at partiets spidskandidat, Morten Messerschmidt, er valgets mest genkendelige profil.

V angriber Messerschmidt: Homoforslag er valgkampsstunt
V angriber Messerschmidt: Homoforslag er valgkampsstunt

Til gengæld er der mindre salg i Socialdemokraternes spidskandidat, Jeppe Kofod, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker og lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet­.

- Personeffekten spiller en meget stor rolle. Socialdemokraterne ser ud til at få et meget, meget skidt valg, også fordi de ikke har en spidskandidat, der kan matche den direkte konkurrence, de er oppe i mod - altså Morten Messerschmidt, siger han til Berlingske.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lego-familie har tabt gigantbeløb
bt.dk
Forhandlere er gået hjem: Her er...
bt.dk
Ziegler om forhandlinger: Jeg er...
bt.dk
Tøjgigant lider i Danmark: Værste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx