Af Ritzau - 12/06-17 12:59; Opdateret: 12/06-17 23:59

Russisk domstol sender Putin-modstander 30 dage i fængselRussisk domstol sender Putin-modstander 30 dage i fængsel

Oppositionspolitiker Aleksej Navalnij havde mandag indkaldt til demonstration. Nu er han idømt fængselsstraf.

storybild

De russiske myndigheder har mandag anholdt den 41-årige oppositionspolitiker Aleksej Navalnij og op mod 1500 af hans tilhængere. (Billede: Scanpix/Vasily Maximov)

En domstol i Moskva har dømt den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnij til 30 dages fængsel for at have arrangeret en ulovlig demonstration.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Domstolen har fundet Navalnij skyldig i at have brudt loven om offentlige forsamlinger flere gange.

- Dom: 30 dage, skriver talskvinde Kira Yarmysh på Twitter ifølge nyhedsbureauet AFP.

Oppositionspolitikeren havde mandag eftermiddag indkaldt til demonstrationer på tværs af Rusland.

Demonstrationerne er en del af Navalnijs kampagne mod det russiske styre, som han anklager for at være korrupt.

Aleksej Navalnij blev dog anholdt på sin bopæl, 40 minutter før en stor demonstration i Moskva og andre byer skulle begynde.

- De anholdt Aleksej ved huset, skrev Navalnijs kone, Julia, på Twitter tidligere mandag ifølge nyhedsbureauet dpa.

I et andet tweet oplyste en talsperson for politikeren, at strømmen var blevet slukket på Navalnijs kontor. Dermed blev en livesending fra kontoret stoppet.

Den 41-årige oppositionspolitiker har erklæret, at han opstiller ved præsidentvalget næste år. Men en betinget fængselsdom mod ham skal ophæves, før han kan blive valgbar.

Navalnij var en central del af protesterne mod præsident Vladimir Putin i 2011 og 2012, og ved borgmestervalget i Moskva i september 2013 fik han 27 procent af stemmerne.

Navalnij har gennem en utrættelig onlinekampagne tiltrukket en ny generation af aktivister. Han blev også anholdt i marts under en lignende demonstration.

Hundredvis af personer blev tilbageholdt i både Moskva og Sankt Petersborg, da demonstrationerne havde været i gang i omkring en time.

Der var ifølge nyhedsbureauet AP ventet op mod 50.000 demonstranter i den russiske hovedstad, Moskva, og demonstrationer og protester i omkring 200 andre byer i Rusland.

Mandag aften oplyser en ngo, at de russiske myndigheder har tilbageholdt op mod 1500 personer. De fleste er blevet tilbageholdt i Moskva.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx