Af Ritzau - 23/11-16 15:33; Opdateret: 23/11-16 16:38

Første tilfælde af fugleinfluenza er sporet i SverigeFørste tilfælde af fugleinfluenza er sporet i Sverige

De svenske myndigheder har sporet mindst et tilfælde af fugleinfluenza i Skåne.

storybild

En gravemaskine kaster æg i en container på en kyllingefarm i Holland, hvor myndighederne kæmper mod udbredelse af H5N8. Der blev mandag konstateret fugleinfluenza i en andebesætning i Nordsjælland. Onsdag konstaterede de svenske myndigheder et eller to tilfælde i Skåne. (Billede: Reuters/Stringer)

De svenske myndigheder har sporet et tilfælde af fugleinfluenza i Skåne, oplyser den svenske stats veterinærmedicinske anstalt, SVA, til nyhedsbureauet TT.

Fugleinfluenza af typen H5N8 er blevet konstateret hos en vild fugl i Skåne, en hvinand.

Samtidig foretages der yderligere undersøgelser på en kyllingefarm nær Helsingborg, hvor der allerede er sporet en H5-streng af virusset.

H5N8 er af samme type, som er konstateret i Danmark.

I det andet mulige tilfælde nær Helsingborg er farmen blevet isoleret, og hele besætningen ventes at blive aflivet.

Myndighederne siger, at analyserne ikke er helt klare med hensyn til, hvilken type af fugleinfluenza der er tale om.

Karin Åhl, der arbejder med smittebeskyttelse for Sveriges landbrugsministerium, er dog ret overbevist om, at det gælder H5N8, som er konstateret mange steder i Europa i efteråret.

De svenske myndigheder opgraderede i sidste uge beskyttelsesforanstaltningerne for fugleinfluenza til niveau 2. Det indebærer blandt andet, at fjerkræ skal holdes indendørs - eller i det mindst være indhegnede.

- Vi håber, at vi kommer til at gøre alt, hvad der står i vor magt for at hindre et større udbrudt af sygdommen, siger Karin Åhl.

En gang tidligere, i 2007, er en svensk fuglebesætning blevet ramt af fugleinfluenza. Det var en kyllingefarm i Kalmar län.

Varianten H5N8 har aldrig smittet mennesker.

I Danmark risikerer eksporten at blive lammet i flere måneder, efter at man mandag opdagede det første tilfælde af fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning.

Prøver fra en andebesætning i Skibstrup i nærheden af Ålsgårde i Nordsjælland viste, at ænder var smittet med den samme type fugleinfluenza, der er fundet blandt vilde fugle flere steder i landet.

Flere lande uden for EU lukker automatisk af for import af dansk fjerkræ, når der konstateres fugleinfluenza i en tam besætning.

/ritzau/TT

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver det alvor: Det skal...
bt.dk
Magnussens rival gør comeback: Får ny...
bt.dk
Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
'X Factor'-Andreas gennemgik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx