06/03-14 11:11

Thorning: Vi skal holde hovedet koldt over for RuslandThorning: Vi skal holde hovedet koldt over for Rusland

Statsministeren vil sende kraftigt signal fra EU-topmøde til Rusland - men endnu ikke økonomiske sanktioner.

storybild

Statsministeren vil sende kraftigt signal fra EU-topmøde til Rusland - men endnu ikke økonomiske sanktioner. (Billede: Arkivfoto)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger forud for torsdagens hasteindkaldte EU-topmøde om situationen i Ukraine, at EU er ude i en vanskelig balancegang.

Men EU's stats- og regeringschefer skal i høj grad benytte mødet til at sende klare signaler til Rusland. Og frem for alt holde hovedet koldt.

Anders Fogh: Nato afbryder samarbejde med Rusland
Anders Fogh: Nato afbryder samarbejde med Rusland

- Vi mangler at se en konkret russisk vilje til at nedtrappe spændingerne i form af en konkret tilbagetrækning på Krim. Derfor er det vores opgave i dag på dette topmøde at fastlægge en foreløbig reaktion fra EU.

- Den skal basere sig på en balance mellem to punkter. For det første skal vi vise, at Ruslands handlinger har konsekvenser for forholdet mellem EU og Rusland.

Kilde: Ukrainske bataljoner er overmandet
Kilde: Ukrainske bataljoner er overmandet

- Samtidig skal vi undgå at gå så langt, at vi risikerer at ødelægge den dialog, som der skal være mellem Rusland og EU, og som er vejen til løsning, siger statsministeren.

På den baggrund er Thorning foreløbig afvisende over for opfordringer fra oppositionen i Danmark til, at EU allerede nu skal diskutere mere vidtrækkende økonomiske sanktioner mod Rusland.

USA truer med at droppe G8-topmøde i Rusland
USA truer med at droppe G8-topmøde i Rusland

- Der har været tale om målrettede sanktioner og sågar også økonomiske sanktioner over for Rusland. Jeg har noteret mig, at det er Venstres synspunkt, at vi skal indføre kraftige sanktioner over for Rusland.

Rusland tester langtrækkende missil
Rusland tester langtrækkende missil

- Det er et meget vidtgående skridt, som vi normalt kun bruger som sidste udvej. Vi står i en situation nu, hvor vi skal holde hovedet koldt. Vi står stadig i en situation, hvor vi skal finde en politisk løsning på konflikten.

- Det, der er problemet med sanktioner, er, at de risikerer at eskalere situationen og gøre det umuligt at indgå dialog med Rusland og trække os endnu længere fra hinanden og det forhandlingsbord, som er udgangspunktet for en løsning, siger statsministeren.

/ritzau/


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx