Af MARIA CHRISTINE MADSEN - 07/06-17 07:22

Trump chokerede sine rådgivere under tale: Hvem havde fjernet den linje?Trump chokerede sine rådgivere under tale: Hvem havde fjernet den linje?

»En for alle, alle for én.«

storybild

»En for alle, alle for én.« Sådan kan den såkaldte 'musketer-ed' i forsvarsalliancen NATO populært forklares, og da den amerikanske præsident Donald Trump i sidste uge holdt tale i alliancens nye hovedkvarter for alle lederne, var det forventet, at han ville erklære sin støtte til eden.

Det gjorde han bare ikke. Faktisk omtalte han den slet ikke.

Det førte til stor overraskelse hos NATO-landenes ledere - og angiveligt til lige så stor overraskelse hos medlemmer af Donald Trumps eget nationale sikkerhedsråd, der blandt andet består af den nationale sikkerhedsrådgiver Herbert Raymond McMaster, forsvarsminister James Mattis og indenrigsminister Rex Tillerson.

De regnede nemlig alle med, at Trump ville tilslutte sig og støtte musketer-eden, der helt korrekt hedder 'Artikel 5' og siger, at 'et angreb på en medlemsstat anses for et angreb på alle alliancens medlemmer'.

Det skriver det anerkendte amerikanske politiske medie Politico, der har talt med flere anonyme kilder med viden om sagen.

Dansk komiker chokerer: I ond Twitter-krig med engelsk verdensstjerne
Dansk komiker chokerer: I ond Twitter-krig med engelsk verdensstjerne

I flere uger op til, at Trump skulle holde talen, havde de alle arbejdet på den i Sikkerhedsrådet, som præsidenten bruger til at drøfte USA's sikkerhedsanliggender og udenrigspolitiske spørgsmål. Og i talen, som de havde udarbejdet, stod der angiveligt blandt andet, at han ville støtte 'Artikel 5'. Det var derfor ikke før, at de så Trump fremføre talen, at de blev klar over, at den passage var blevet fjernet fra talen, forklarer kilderne.

»De havde den rigtige tale, og den var blevet godkendt gennem McMaster. Så sent som den morgen, havde han den rigtige tale,« siger en kilde til Politico.

Samuelsen vil sætte hårdt mod hårdt mod terror
Samuelsen vil sætte hårdt mod hårdt mod terror

I stedet for erklære støtte til 'Artikel 5' valgte Donald Trump i stedet at revse NATOs medlemslande for at lade flygtninge komme ind i deres lande og for ikke at betale 'deres retmæssige del' til det fælles forsvar.


Siden har både den amerikanske forsvarsminister James Mattis og Herbert Raymond McMaster været ude at forsikre, at Trump støtter musketer-eden.

Ifølge Mattis var dét, at Trump mødte op foran NATO-lederne, en indikation på, at han er dedikeret over for alliancen.

»Har var der for at vise, at vi står 100 procent sammen med de NATO-allierede,« sagde han under et pressemøde, mens McMaster på et andet ifølge nyhedsbureauet Reuters pressemøde forklarede:

Kræver erstatning for sexchikane: Chefen sammenlignede hende med side 9-pige
Kræver erstatning for sexchikane: Chefen sammenlignede hende med side 9-pige

»Jeg synes, det er ekstraordinært, at der er en forventning om, at præsidenten eksplicit skal sige, at han støtter 'Artikel 5'. Selvfølgelig gør han det. Han har ikke truffet en beslutning om ikke at sige det. Det fremgik implicit af talen. Der var ikke en beslutning om ikke at tage det med (i talen, red.).«

Selvom McMaster efterfølgende har været ude at sige, at den del altså ikke bevidst var blevet fjernet fra talen, så forholder det sig ifølge de kilder, som Politico har talt med, ikke sådan.

»De (Mattis, McMaster mm., red.) vidste ikke, at det var blevet fjernet. Det fandt de først ud af, da den blev fremført,« siger en anden kilde til mediet.

Det vides ifølge Politico ikke præcist, hvem der fjernede den linje fra talen.

En teori er, at det var Donald Trump selv, der egenrådigt valgte at gøre det, idet han tidligere har udtalt kritik af NATO-landene for ikke at betale nok til forsvaret. En anden teori peger på, at en af Trumps højtstående rådgivere - Steve Bannon, der tidligere er blevet fjernet fra netop det nationale sikkerhedsråd - og seniorrådgiveren Stephen Miller har haft en finger med i beslutningen om at fjerne passagen fra talen.

Men uanset hvad, så må Trump have godkendt ændringen af talen, før han fremførte den, skriver Politico.

'Artikel 5' er kun blevet aktiveret én gang, nemlig efter terrorangrebene den 11. september 2001 - i et forsvar af USA.

Så ofte skal du have sex hvis du vil være 'normal'
Så ofte skal du have sex hvis du vil være 'normal'

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx