Af - 22/06-15 13:03

Pas på disse sko: Kvinder rammes af mystisk lidelsePas på disse sko: Kvinder rammes af mystisk lidelse

Særligt en bestemt aldersgruppe er i risikozonen, bekræfter både engelsk undersøgelse og dansk fodklinik.

storybild

Der er en hæl ved at bære stiletter - i hvert fald hvis man bruger dem alt for meget. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

De er elegante og findes i langt de fleste kvinders festgarderober, men de skal bæres med omhu – stilletterne. Overdreven brug kan nemlig give voldsomme konsekvenser senere i livet.

I hvert fald hvis man skal følge en ny britisk undersøgelse, der kæder brugen af de højhælede sko sammen med den yderst smertefulde lidelse Mortons neurom.

Tidligere har det været uvist, hvad der fremkalder lidelsen, som medfører jag af smerter, der af patienter sammenlignes med at gå på barberblade.

TV: Unge venter 70 timer i kulden på et par nye sneakers
TV: Unge venter 70 timer i kulden på et par nye sneakers

På 11 år er udbredelsen af Mortons neurom steget med 115 procent blandt midaldrende britiske kvinder, viser tal fra de britiske sundhedsmyndigheder. Det skriver Daily Mail.

- Vi har længe vidst, at lidelsen hovedsageligt rammer midaldrende kvinder, og spekulationerne går på, at høje hæle og generelt tætsiddende og ikke naturligt fodtøj spiller en rolle, selv om det ser fantastisk ud, når man har det på, siger ortopæd Andrew Craig fra Bradford Teaching Hospitals Foundation Trust.

TV: Raketforsker udvikler stilet, der føles som en gummisko
TV: Raketforsker udvikler stilet, der føles som en gummisko

Den britiske læge har undersøgt en lang række kvinder med Mortons neurom, og i halvdelen af tilfældene var det nødvendigt med en operation, som efterlod kvinderne med følelsesløse tæer, da nerven bliver fjernet. Bevægelsen påvirkes dog ikke.

Mortons neurom forekommer normalt mellem den tredje og fjerde tå og er en fortykkelse af nerven. Symptomerne er smerte og en brændende eller snurrende fornemmelse i tæerne

Se billedet: Her falder Helle Thorning foran hele verdenspressen
Se billedet: Her falder Helle Thorning foran hele verdenspressen

Hos fodterapeuten Godfod.dk kender man udmærket til lidelsen.

- Den rammer klart mest kvinder mellem 30 og 60 år, men personligt har jeg ikke oplevet, at der er en stigning i antallet af tilfælde. Det er en overbelastning, der sker af forfoden, og det kan behandles med et forfodsløft, forklarer fodterapeut Heidi Gabrielsen, som samtidig slår fast, at de hårdest ramte patienter opsøger en ortopæd og ikke en fodklinik.

Man kan mindske risikoen for lidelsen ved at gå i mere rummeligt fodtøj.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx