Af Benjamin Krogh - 18/12-15 18:11

Det amerikanske budget er halvvejs gennem KongressenDet amerikanske budget er halvvejs gennem Kongressen

Budget lægger op til, at et 40 år gammelt forbud mod olieeksport ophæves i USA.

storybild

USA's nationale budget er nået halvvejs gennem Kongressen, skriver AFP. Repræsentanternes Hus godkendte fredag et budget på omkring 1100 milliarder dollar (omkring 7600 kroner).

Budgettet blev vedtaget med 316 stemmer for 113 stemmer imod.

Det ventes at komme til afstemning i Senatet senere fredag. Hvis det bliver vedtaget der, vil det blive undgået, at store dele af statsapparatet bliver lukket ned før jul.

I det godkendte udkast til et budget, som støttes af begge partier, er der lagt op til, at et 40 år gammelt forbud mod olieeksport ophæves. Samtidig er der forslag om reformer af Den Internationale Valutafond.

'Døds-hjul' fortæller dig sandheden: Her skal du dø
'Døds-hjul' fortæller dig sandheden: Her skal du dø

Ifølge den amerikanske erhvervs- og finansavis The Wall Street Journal har forslaget om at tillade olieeksport stor opbakning hos Republikanerne.

Republikanerne, som har flertal i begge Kongressens kamre, har lige som energibranchen længe villet ophæve restriktionerne for eksport af råolieprodukter.

Restriktionerne blev indført i 1970'erne under oliekrisen. Men i dag blomstrer den amerikanske olieindustri.

De fleste demokrater er imod en ophævelse af forbudet mod eksport af råolie. De frygter blandt andet, at det vil føre til nedlæggelse af job på de amerikanske raffinaderier. De ser også øget olieudvinding som en trussel mod miljøet.

Negativ omtale: Dansk flygtningeudspil trækker overskrifter i USA
Negativ omtale: Dansk flygtningeudspil trækker overskrifter i USA

Præsident Barack Obama støtter budgettet, og han har erklæret, at han vil stemme for det.

En gruppe ledere fra begge kamre i Kongressen fik en aftale på plads om budgettet i november, umiddelbart inden formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner, forlod Kongressen.

Aftalen gjorde det klart, at Republikanerne ikke var interesserede i at genoptage den kamp om budgettet, de havde med demokraterne i 2013. Dengang førte kampen om budgettet til, at tusindvis af offentligt ansatte blev sendt hjem i 16 dage, fordi det i den budgetløse periode ikke var muligt at udbetale deres løn.

/ritzau/AFP

LÆS OGSÅ: Ekspræsident løsladt mod kæmpekaution i Fifa-skandale

LÆS OGSÅ: San Bernardino-nabo sigtes for at medvirke til terror

LÆS OGSÅ: Danmark topper igen liste over mest erhvervsvenlige lande

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx