Af - 10/04-16 13:52; Opdateret: 10/04-16 14:09

Så ofte skal du gå i badSå ofte skal du gå i bad

Går du i bad hver dag, så føler du dig måske ren, men det er slet ikke det optimale for din krop og din bakterieflora.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvis du bader lidt mindre, vil du også spare penge på vandregningen - og være god ved miljøet. Den her nye teknologi kan i øvrigt gøre dine brusebade endnu mere 'grønne'.

Nogle har rigtig svært ved at føle sig 'rene' uden et langt varmt bad. Men er et daglig bad egentlig nødvendigt? Eller overhovedet sundt?

Derfor tisser kvinder oftere end mænd
Derfor tisser kvinder oftere end mænd

Tidligere forskning har foreslået at et bad hver 2.-3. dag er tilstrækkeligt, men ny forskning viser, at det faktisk er endnu færre ugentlige bade vi behøver.

- Bade er nok mest noget, vi gør af æstetiske årsager. Folk tror de bader af hygiejniske årsager eller for at være renere, men bakteriologisk set, så er det ikke tilfældet, siger Elaine Larson, der er professor i smitsomme sygdomme og prodeakan for forskning ved Columba Universitet.

Dette køn bruger mest tid under bruseren
Dette køn bruger mest tid under bruseren

Elaine Larson har fundet ud af, at hvis man bader for ofte, så har det en modsat effekt. Man er mere udsat for bakterier og smitte, når man vasker sig ofte, for da kan huden nemmere tørre ud og smitte finder vej gennem de små hudsprækker. Især for ældre mennesker, med tyndere hudlag.

Hendes forskning har også vist, at særlige antibakterielle sæber og renseprodukter ikke nødvendigvis er meget bedre end almindelig god gammeldags sæbe, når det handler om at sænke riskikoen for smitsomme sygdomme.

- Et bad vil fjerne lugt, men når det kommer til at sygdomme og hygiejne, så skulle det være nok at vaske hænderne ofte, siger hun.

Derfor må du aldrig vaske din jeans
Derfor må du aldrig vaske din jeans

Brandon Mitchell adjunkt i dermatologi ved George Washington Universitet er enig.

- Jeg tror de fleste 'overbader'. Kroppen er en vel-oliet maskine, og et bad om dagen er slet ikke nødvendigt.

Brandon Mitchell forklarer, at når man vasker sig, kan man vaske de naturlige olier af huden, og forstyrre hudens immunsystemforsvarende bakterier. Især hvis man bruger antibakterielle sæber.

Forsker: Derfor skal du ALTID vaske dit nye tøj
Forsker: Derfor skal du ALTID vaske dit nye tøj

Men hvad er så den ideelle badefrekvens? Når det angår dit helbred - og ikke hvordan du ser ud og lugter - så er det omkring en eller to gange om ugen.

De fleste vil dog nok foretrække en lidt hyppigere badefrekvens af hensyn til den naturlige odør, og til dem foreslår adjunken, at man undgår at skrubbe hele kroppen, og nøjes med de områder, der producerer stærk lugt. Altså Numse, skridt og armhuler.

Så ofte skal du i virkeligheden gå i bad
Så ofte skal du i virkeligheden gå i bad

Dog vil det måske være en fordel, at vaske tøj oftere end mange mennesker gør i dag. Tøjet skraber nemlig helt naturligt dine døde hudceller og fedtlag af.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Populær DR-vært stopper på program:...
bt.dk
Hans-Henrik er rasende: Hønsene...
bt.dk
Medie: Formodet 'pakkebombe-mand'...
bt.dk
Nikolaj Jacobsens mareridt: 'Det er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx