Af - 21/01-15 17:00

Spøgelsesdrengen der vågnede efter otte år: Hørte moderens hjerteskærende beskedSpøgelsesdrengen der vågnede efter otte år: Hørte moderens hjerteskærende besked

Efter 12 år i koma er en mand vågnet op. Nu fortæller han sin utrolige historie, og hvordan han var fuldt ud vidende om, hvad der foregik omkring ham al den tid.

Bildstrecke im Grossformat »

Med tårer i øjnene kiggede Joan Pistorius på sin hjerneskadede søn i kørestol, der i flere år havde været i koma og krævet timevis af pleje og omsorg.

Hun var desperat og magtede ikke mere, og hun sagde nu de værste ord, en mor kan sige til sin søn:

- Jeg håber bare, at han snart dør, sagde hun for sig selv og forlod Martins værelse.

Men selv om hendes søn, Martin, var i koma, og havde været det, siden han var 12 år, kunne han høre sin mors ord.

- Resten af verden føltes meget langt væk, da hun sagde det, fortæller Martin Pistorius, der bærer rundt på en utrolig livshistorie, som har vakt opsigt over hele verden.

Martin Pistorius som barn.


Martin Pistorius voksede op i Sydafrika sammen med sin forældre og søskende, og intet i hans barndom tydede på, at en uforklarlig sygdom skulle ændre hans liv radikalt.

Men da Martin Pistorius var 12 år, blev han en dag sendt hjem fra skole med influenza-lignende symptomer, og det skulle senere hen vise sig at være hans sidste skoledag.

I følgende dage mistede han appetitten, hans muskler blev svagere, tale-evnen forsvandt, han kunne ikke bevæge sig og snart befandt han sig i koma.
Lægerne kunne ikke forklare drengens pludselige forfald. De vurderede efter et års undersøgelse, at der var tale om en form for meningitis, og forældrene fik at vide, at man intet kunne gøre.

- Han er en grøntsag, lød lægernes dom.

Hospitalet opfordrede forældrene, Joan og Rodney, til at tage sig godt af deres søn hjemme i huset, indtil den dag, hvor Martin ville stoppe med at trække vejret.
Den dag ville komme på et tidspunkt, var beskeden.

Men Martin Pistorius døde ikke.

- Han blev ved og blev ved, siger moderen.

Det sidste familiebillede, før Martin Pistorius blev syg.


Faderen, Rodney, stod op kl. 5 hver morgen for at give Martin tøj på og køre ham til et behandlingscenter, hvor sygeplejersker tog sig af ham i de næste otte timer, før han igen blev hentet.

- Jeg hentede ham, gav ham et bad, gav ham aftensmad, lagde ham i seng og satte en alarm til to timer senere, hvor jeg ville gå ind til ham og vende ham i sengen, så han ikke fik liggesår, fortæller Rodney Pistorius.

Sådan var livet i de næste 12 år. Samme rutiner dag ud og dag ind – og ingen forandringer i Martins tilstand. Kun frusterende tanker og samtaler om, hvornår han ville sove ind.

Men Martin kunne høre samtalerne.

- Jeg var tilstede. Ikke fra begyndelsen, men ca. 2 år inde i min koma-tilstand vågnede jeg stille og roligt op. Jeg vidste, hvad der foregik – ligesom en normal person, fortæller Martin Pistorius, der i dag er 39 år og lever i Storbritannien.

- Alle var vant til, at jeg ikke var der, og derfor lagde ingen mærke til, at jeg pludselig var tilstede igen. Men samtidig ramte virkeligheden mig, fordi det gik op for mig, at jeg skulle tilbringe resten af livet for mig selv – helt alene, siger Martin Pistorius, som stadig var lam og uden tale-evne, men hans syn og hørelse fungerede på normal vis.

Han husker, hvordan Nelson Mandela blev præsident i Sydafrika i 1994, og hvordan hele verden reagerede, da prinsesse Diana døde i en trafikulykke i 1997.

Og til stor irritation husker han, hvordan plejepersonalet på behandlingscentret altid placerede ham foran fjernsynet og tvang ham til at se genudsendelse på genudsendelse af "Barney", som er et tv-program for børn, der handler om en lyserød dinosaur.

- Jeg kan ikke udtrykke, hvor meget jeg hader Barney, siger Martin Pistorius.

Martin Pistorius sammen med sin far, Rodney.


Han var fanget i sin egen krop og usynlig for resten af verden i mere end 12 år, hvor han flere gange undervejs forsøgte at fange opmærksomheden hos sine forældre og hos det personale, der tog sig af ham.

- Det var et meget dystert sted at befinde sig i, fordi man eksisterer, men samtidig tillader man sig selv at forsvinde, siger Martin Pistorius, som fornylig fortalte sin historie til det amerikansk radioprogram, NPR.

Martin Pistorius har taget en uddannelse som webdesigner.


Gennembruddet i Martin Pistorius' liv kom, da han var 25 år i 2001.
En af de sygeplejersker, som tog sig af ham, bemærkede, at han rent faktisk kunne smile og nikke med sin hoved.
Det var under en synsøvelse, at hun pludselig opdagede, at Martin Pistorius havde evnen til at kommunikere.

- En følelse af lykke løb gennem min krop, fortæller Martin om øjeblikket.

Han blev i 2008 gift med britiske Joanna.


Efterfølgende gennemgik han en række nye undersøgelser for at teste hans kommunikationsevner, og med tiden har han lært at skrive og tale med resten af verden via en computer.

Han har taget en uddannelse som webdesigner, og i 2008 blev han gift med britiske Joanna, som er socialrådgiver.

Martin Pistorius har desuden skrevet bogen ”Ghost boy”, som blev udgivet for et par år siden, og man kan høre mere om hans historie i radiofortællingen hos NKR, hvor Martin Pistorius' mor også medvirker og kommenterer på episoden, hvor hun ønskede sin søn død.

- Jeg ved godt, at det er helt forfærdeligt, at jeg har sagt det, men jeg havde bare fået nok, fortæller hun.

Alle billeder er bragt med tilladelse fra Martin Pistorius.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx