Af Ritzau - 28/04-17 14:17

100 skadet under storm på Makedoniens parlament100 skadet under storm på Makedoniens parlament

Spændinger i Makedonien mellem konservative og etniske albanere tager til. EU og USA fordømmer vold.

storybild

Omkring 100 personer blev skadet eller såret, da rasende demonstranter stormede Makedoniens nationalforsamling i protest mod valget af en ny parlamentsformand, oplyser indenrigsministeriet fredag. (Billede: Scanpix/Dimitar Dilkoff)

Omkring 100 personer blev skadet eller såret, da rasende demonstranter stormede Makedoniens nationalforsamling i protest mod valget af en ny parlamentsformand. Det oplyser indenrigsministeriet fredag.

Den kaotiske udvikling i den makedonske hovedstad, Skopje, opstod torsdag aften.

Her gennembrød snesevis af maskerede mænd politiets afspærringer og trængte ind i parlamentsbygningen. De vinkede med makedonske flag og sang nationalsangen.

Optagelser inde fra bygningen viser stole blive kastet gennem luften og hårde slagudvekslinger i presselokalet. Lederen af oppositionspartiet Socialdemokaterne, Zoran Zaev, havde blod løbende nedad ansigtet og skjorten.

En kvindeligt medlem af det socialdemokratiske parti bliver revet i håret, mens andre kvinder kravler ned fra en balkon i et forsøg på at slippe væk.

I en erklæring fra indenrigsministeriet bliver antallet af sårede, som blev behandlet på skadestuer og hospitaler opgivet til 102.

Politiet stoppede til sidst kampene med chokgranater og knipler.

Indenrigsminister Agim Nuhiu siger, at antallet af sårede parlamentsmedlemmer var på ti, mens et ukendt antal journalister er blandt de sårede.

Volden i Makedoniens parlament er blevet fordømt af EU og USA.

Situationen blev tidligt fredag betegnet som "normaliseret," men der var indført skærpede sikkerhedsforanstaltninger.

Striden er kulminationen på en to år lang politisk krise i Balkanlandet. Nationalister, der støtter den tidligere konservative premierminister Nikola Gruevski, har holdt protester hver aften siden et uafklaret valg i december.

De er imod ideen om en koalition mellem socialdemokraterne og etniske albanere. De opfatter den som en trussel mod den nationale enhed.

Volden brød ud, da socialdemokraterne og de etniske albanere valgte en ny parlamentsformand, den etniske albaner Talat Xhaferi.

Præsidenten i Makedonien, Gorge Ivanov, inviterede fredag landets politiske ledere til samtaler, men det er uklart, om der er politisk vilje til at gennemføre dem.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BTs sportschef: Superligaen bør lytte...
bt.dk
Flere undrede sig over tv-værts...
bt.dk
FCK flirter med skrækscenarie: 'Det...
bt.dk
Mourinho parkerede bussen: Sevilla...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx