12/07-17 09:21

Militær talsmand kalder Amnesty-rapport uansvarligMilitær talsmand kalder Amnesty-rapport uansvarlig

Soldater og civiles liv er på samme måde i fare, siger militær talsmand i kritik af rapport om Mosul.

storybild

Den amerikanskledede koalition, som bekæmper Islamisk Stat i Mosul, siger, at en ny rapport fra Amnesty International om kampene i byen, er uansvarlig. Den amerikanske oberst Joe Scrocca, som er talsmand for koalitionen, siger til AP, at krig er ikke behagelig, og det ville være tåbeligt at foregive, at den burde være det. Reuters/Goran Tomasevic

Bagdad. Den amerikanskledede koalition, som bekæmper Islamisk Stat i Mosul, siger, at en ny rapport fra Amnesty International om kampene i byen, er "uansvarlig".

Amnesty-rapporten kritiserer soldater og militæret for at overtræde folkeretten og humanitære love, fordi de ikke har taget tilstrækkeligt hensyn til civile.

Den amerikanske oberst Joe Scrocca, som er talsmand for koalitionen, siger til AP, at "krig er ikke behagelig, og det ville være tåbeligt at foregive, at den burde være det."

- Soldater og civiles liv er på samme måde i fare, siger han i en kritik af rapporten fra menneskerettighedsgruppen.

Ifølge Amnesty International lykkedes det ikke for de irakiske styrker og den amerikanskledede alliance at finde en taktik, som var tilpasset situationen.

- I det vestlige Mosul anvendte ekstremisterne fra Islamisk Stat de civile som menneskelige skjolde. Regeringsstyrkerne var dårlige til at tage hensyn til de civile, siger Amnesty International.

Menneskerettighedsgruppen siger, at der tegner sig et mønster, hvor sikkerhedsstyrkerne ikke er gået efter militære mål. Man har anvendt håbløse upræcise våben, som har dræbt og såret civile.

- Civilbefolkningen var ekstremt klemt mellem de krigende parter. På den baggrund blev de civile udsat for alvorlige overgreb, siger Brittis Edman, som er policychef hos Amnesty Sverige.

I andre tilfælde har man anvendt våben, der har været så kraftige, at selv om de har ramt deres mål, er der sket omfattende skader på alt i nærheden.

- Der blev anvendt krigsmateriel, som ikke må anvendes i tætbebyggede områder, fastslår Amnesty. Organisationen henviser til humanitær ret.

/ritzau/AP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Martin var på hyggelig tur i skoven:...
bt.dk
Voldsom brand hærger strandkro: 'Der...
bt.dk
Superligaens største stjerne tordner:...
bt.dk
Populær tv-vært beskyldt for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx