Af Niels Pedersen - 03/01-18 10:21

Bander du meget? Det siger noget overraskende om din personlighedBander du meget? Det siger noget overraskende om din personlighed

Hører du til dem, der igen og igen kommer til at fyre bandeord af, helt uden at du tænker over det? Så har du netop fået en helt ny forklaring, når folk irettesætter dig for din sprogbrug:

storybild

Modelfoto. (Billede: Iris)

Hører du til dem, der igen og igen kommer til at fyre bandeord af, helt uden at du tænker over det? Så har du netop fået en helt ny forklaring, når folk irettesætter dig for din sprogbrug:

'Jeg var jo bare ærlig.'

Ny forskning viser, at folk, der ofte bander, er mere ærlige end dem, der besinder sig. Det skriver The Independent.

Et internationalt hold af forskere under ledelse af Gilad Feldman fra Maastricht-universitetet i Holland har netop publiceret den måske lidt overraskende konklusion på deres undersøgelser i tidsskriftet Social Psychological and Personality Science journal.

'Vi ville ved hjælp af empiri (undersøgelser baseret på erfaringer og iagttagelser, red.) finde et frem til, hvad der er rigtigt, for der hersker modsatrettede synspunkter omkring forholdet mellem profanitet (ugudelighed, eller kort og godt: at bande, red.) og ærlighed. Vi opdagede, at en højere grad af profanitet er forbundet med en højere grad af ærlighed,' skriver forskerne i deres konklusion.

Læs også: Elever opdagede lærerens frække fortid: 'Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ville ende sådan her'

For at nå frem til det resultat, undersøgte forskerne først, hvor meget 276 testpersoner bander. Derefter bad de testpersonerne skrive deres yndlings-bandeord ned og føre dagbog over deres daglige forbrug af banden og svovlen. De bad også deltagerne om at notere, hvilke følelser, de forbinder med bandeordene, som eksempelvis arrigskab, frygt og fortvivlelse.

Sidst, men ikke mindst, testede forskerne deltagernes ærlighed ved hjælp af psykologiske tests. Og her viste det sig, at dem, der bander ofte, udviser en højere grad af ærlighed, end dem, der ikke tager de grimme ord i deres mund ligeså ofte.

Videnskabsfolkene bag undersøgelsen erkender dog, at det er et drilsk forskningsfelt, de har givet sig i kast med. Der er nemlig en tendens til, at folk bander noget mindre, når de ved, de bliver analyseret, end de ellers ville gøre i hverdagen.

Læs også: Han havde ingen penge og intet job: Men så fandt han et støvet tæppe i skabet, som ændrede hans liv

Derfor analyserede de også 70.000 Facebook-brugeres ageren med særlig fokus på brugen af bandeord og generelle ærlighed online. Tidligere undersøgelser har således vist, at folks ageren på Facebook er et ret præcist pejlemærke for brugernes personlighed. Ved at undersøge Facebook-brugernes adfærd og hang til bandeord, kunne forskerne i hele 67 procent af tilfældene fange en given bruger i en løgn.

Så når din partner begynder at fyre bandeord af i en ophedet diskussion, bør du måske lytte ekstra godt efter. Chancen for at vedkommende taler lige ud af posen er øjensynlig forbavsende stor.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt TV-vært: Ulven er ikke farlig!
bt.dk
Konflikt kan koste Løkke magten: Se...
bt.dk
IMF-chef advarer USA og Kina: I ender...
bt.dk
Ekspert om Coops lukning af 47...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx