Af - 16/02-16 10:46

Bør du være bekymret? Det afslører farven på dit tisBør du være bekymret? Det afslører farven på dit tis

Er du i tvivl om, hvad farven på dit tis betyder? Så læs med her.

Bildstrecke im Grossformat »

Det kan sige en del om dit helbred, hvis du kigger ned i toiletkummen, efter du har tisset. Farven på din urin kan nemlig ændre sig, alt efter hvor hydreret du er, hvad du har spist, og hvis du tager bestemte typer af medicin. CNN har taget en snak med Jane Miller, forsker i urologi ved University of Washington, om, hvad urinens farve og nuance kan betyde. Her er en oversigt:

Så farligt er det at holde sig, når man skal tisse
Så farligt er det at holde sig, når man skal tisse

Klart:


Du har måske hørt, at du skal drikke otte glas vand om dagen for at holde dig sund og hydreret, men det er en myte. Hvis din urin ligner vand, er du muligvis overhydreret, siger Jane Miller, der forsker i urologi ved University of Washington.

Bleggult:


Dette bør være dit mål. Optimalt set skal dit tis være lysegult og befinde sig et sted mellem at være klart og at have samme farve som æblejuice. Hvis din urin er bleggul, er du formentlig tilstrækkeligt hydreret.

Skinnende gult:


Hvis din urin er skinnende, skyldes det sandsynligvis B-vitaminer, siger Jane Miller. Riboflavin (B2) ser nemlig naturligt neonagtigt ud, når det udsættes for UV-lys. Du har dog ikke noget at være bange for, hvis det sker. Kroppen skiller sig nemlig naturligt af med den riboflavin, den ikke har brug for, når du tisser.

via GIPHY

Brunligt gult:


Tis, der har samme farve som æblejuice, befinder sig i den mørkeste ende af den ”normale” urinskala. Mange tror, at det er ensbetydende med, at du er dehydreret, men ifølge Miller er det faktisk bare udtryk for, at din urin er ekstra koncentreret. Alligevel er det nok en god idé at drikke mere vand, hvis din urin ofte er mørk – især hvis du træner meget.

Brunt:


Tisser du brunt, kan det være et tegn på sygdommen rabdomyolyse, som er en form for muskelskade, der får muskelfibrene til at dø, så de afgiver deres røde farvestof, myoglobin, til blodet. Nyrerne udskiller stoffet, hvilket fører til brun urin og potentielt nyresvigt.

via GIPHY

Grønblåt eller orange:


Hvis du er under behandling for en urinvejsinfektion, kan grønblåt tis være en sideeffekt. Det skyldes, at Uribel, som bruges til at behandle urinmæssige symptomer og irritationer, indeholder farvestoffet methylenblåt, der kan vise sig i urinen. Hvis du behandles med phenazopyridine for at kurere en urinvejsinfektion eller blæreirritation, kan dit tis blive orange. Dette er en ganske normal sideeffekt ved behandlingen. I begge tilfælde kan du kontakte din læge, hvis du er bekymret.

Pink eller rødt:


En mørkerød farve kan betyde flere ting. I den mindst bekymrende afdeling kan det skyldes, at du har spist en masse rødbeder. Hvis det ikke er grunden, bør du få din urin testet for blod. Hvis din urin er blodig, kan det nemlig være på grund af en urinvejsinfektion eller nyresten, som samtidig plejer at føre smerter og ubehag med sig. Rød urin kan også skyldes kræft i nyrerne, urinlederen eller blæren, siger Miller. I det tilfælde er der typisk ikke andre symptomer, og du bør ikke tøve med at opsøge din læge, hvis du tror, at det er årsagen.

Derfor skal du trække ud i toilettet HVER gang du har tisset
Derfor skal du trække ud i toilettet HVER gang du har tisset

Stem med tis: Fem studerende har opfundet nyt koncept
Stem med tis: Fem studerende har opfundet nyt koncept

Så mange danske mænd bruger deres underbukser flere dage i træk
Så mange danske mænd bruger deres underbukser flere dage i træk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Blachman straffer meddommer: 'Jeg vil...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx