Af - 20/12-15 10:05

TV: Lærer om tiden efter skolemassakre: -Jeg vidste ikke, om jeg var dødTV: Lærer om tiden efter skolemassakre: -Jeg vidste ikke, om jeg var død

Mandag var det tre år siden, at en af de værste skoleskyderier i USA nogensinde fandt sted. Hør syv undervisere fortælle i detaljer, hvordan de oplevede deres livs mareridt.

Bildstrecke im Grossformat »

I mandags var det præcis tre år siden, at USA blev ramt af et af de værste skoleskyderier nogensinde.

I alt 20 børn og seks voksne på Sandy Hook-skolen i byen Newton i staten Connecticut måtte lade livet efter at være blevet ramt af skud fra den 20-årige Adam Lanza.

I forbindelse med treårsdagen for massakren har fotografen Joe Quint offentliggjort en video på sin facebook, der viser en gribende samtale mellem syv kvindelige undervisere, der befandt sig midt i de tragiske begivenheder den 14. december 2012.

Han skriver som oplæg til videoen:

- Omkring denne tid sidste år havde jeg den fantastiske ære at filme syv af underviserne fra Sandy Hook Elementary School, mens de delte nogle af deres historier. Til minde om treårsdagen lægger jeg videoen online, så andre kan blive vidne til det, jeg blev vidne til...mod, hengivenhed, og den livsændrende indvirkning fra en forfærdelig begivenhed.

Around this time last year, I had the incredible honor of filming seven of the educators from the Sandy Hook Elementary...

Opslået af Joe Quint • Photographer på 6. december 2015

I den seks minutter lange video fortæller flere af underviserne, hvordan de havde svært ved at forstå, hvad der i virkeligheden skete, mens skuddene lød.

Én af underviserne troede, at der var tale om fyrværkeri.

- Jeg tænkte: hvordan har nogen fået fyrværkeri ind på gangen? Og det var bizart, hvordan dét i det hele taget kunne ske, siger hun og refererer til sine tanker, dengang hun stadig var intetanende om, at noget endnu værre og endnu mere "bizart" var i færd med at ske.

Massakren rystede verden: 100 våben er nu forbudt
Massakren rystede verden: 100 våben er nu forbudt

En anden fortæller, hvordan hun registrerede skuddene, men at hendes hjerne i gerningsøjeblikket ikke kunne koble dem sammen med den forfærdelige sandhed: at flere af skolens elever og undervisere blev dræbt af dem.

En tredje bildte sine elever ind, at det var en gøende hund, der var sluppet ind på skolen, og at de skulle lege en gemmeleg, hvor de fik en præmie, hvis de var gode til at gemme sig.

- Hvis jeg havde vidst præcis, hvad der skete, mens det skete, havde jeg ikke været i stand til at fungere, fortæller hun.

En af underviserne fortæller, hvordan hun i ugerne efter skudepisoden ikke kunne finde ud af, om hun stadig var i live.

- Omkring to uger efter var jeg stadig ikke sikker på, om jeg var død den dag, eller om jeg stadig var i live. Jeg kan huske, at jeg ikke var helt sikker. Jeg følte, at jeg bare observerede alle omkring mig - de var i gang med at komme videre, og jeg kunne være død og bare se dem i gang med at fortsætte deres liv, siger hun, mens de andre nikker genkendende.

Trussel om skoleskyderi: Politi til stede ved fire danske skoler
Trussel om skoleskyderi: Politi til stede ved fire danske skoler

En anden beskriver, hvordan hun ikke var i stand til at føle noget i måneder efter episoden, mens en anden fortæller, hvordan hun føler sig "revet fra hinanden" som menneske.

- Vi er heldige at være i live. Vi kender rædslen i forhold til det, der skete. Men jeg bliver aldrig den samme. Revet i stykker, din familie ændrer sig, vi bliver aldrig de samme. Jeg vil gøre gode ting og kæmpe for ting på grund af det, men jeg vågner op hver dag og tænker: skete det virkelig?

Opråb fra elever på trusselsramt skole: - Her er altså ingen panik
Opråb fra elever på trusselsramt skole: - Her er altså ingen panik

Endnu et skoleskyderi rammer USA
Endnu et skoleskyderi rammer USA

LÆS OGSÅ: Svensk politi: Gerningsmanden ved skoleskyderi er død

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Michelin-kok udvider populær...
bt.dk
DMI: Foråret lader vente på sig - her...
bt.dk
Ny bog afslører: Prins Harry var få...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx