03/11-17 14:46; Opdateret: 03/11-17 15:53

Straffedomstol vil undersøge krigsforbrydelser i AfghanistanStraffedomstol vil undersøge krigsforbrydelser i Afghanistan

På baggrund af forundersøgelse vil chefanklager Fatou Bensouda åbne sag om krigsforbrydelser i Afghanistan.

storybild

Chefanklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC), Fatou Bensouda, vil efterforske mulige krigsforbrydelser i Afghanistan. Scanpix/Peter Dejong/arkiv

Kabul. Chefanklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) søger godkendelse til at indlede en formel undersøgelse af mulige krigsforbrydelser i Afghanistan.

Undersøgelsen kan medføre sager imod udenlandske soldater under den lange krig i landet.

I en udtalelse fredag siger anklager Fatou Bensouda, at hendes forundersøgelse har vist rimelig grund til at tro, at krigsforbrydelser og forbrydelser imod menneskeheden har fundet sted.

Derfor ønsker hun en egentlig undersøgelse af krigen.

- Efter en grundig forundersøgelse er jeg kommet frem til, at alle juridiske kriterier for at indlede en sådan efterforskning er opfyldt, skriver Bensouda i udtalelsen.

Sidste år udsendte Bensouda en rapport, hvoraf det fremgik, at amerikanske soldater muligvis har begået krigsforbrydelser under afhøring af fanger i perioden fra 2003 til 2014.

I rapporten skriver chefanklageren, at de mulige amerikanske krigsforbrydelser "ikke var mishandling fra nogle få enkeltpersoners side".

- Derimod ser det ud til at være begået som en del af godkendte forhørsteknikker i et forsøg på at få efterretninger fra fangerne.

I rapporten nævnes også, at afghanske soldater og Taliban formentlig har begået lovbrud. Bensouda vurderer, at Taliban er skyld i omkring 17.000 civiles død siden 2001.

USA er ikke medlem af domstolen. Tidligere præsident Bill Clinton underskrev den traktat, der ligger til grund for domstolen, men præsident George W. Bush trak USA ud af traktaten igen.

Begrundelsen fra Bush var, at amerikanske soldater og andre amerikanske statsborgere risikerede at blive retsforfulgt af politiske årsager.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt Eriksen-show i sikker sejr!...
bt.dk
Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx