Af Lars Dinesen - 21/10-14 10:38

Slovensk shaman får grønt lys til post som EU-kommissærSlovensk shaman får grønt lys til post som EU-kommissær

Transportudvalget i EU-Parlamentet har godkendt Violeta Bulc til posten som EU-kommissær efter evaluering.

Efter blot fire uger som politiker kan sloveneren Violeta Bulc, der har en fortid som virksomhedsejer og shaman, se frem til at blive EU-kommissær for transport og turisme.

Europaparlamentets transportudvalg har tirsdag ifølge den borgerlige EPP-gruppe givet den 50-årige forretningskvinde grønt lys til posten efter en evaluering af hendes høring mandag aften.

Udvalget vil i evalueringen alene kritisere processen, lyder det fra den politiske gruppe.

Dermed bliver Bulc en del af kommende kommissionsformand Jean-Claude Junckers kommissærhold, som parlamentet skal godkende ved en afstemning.

Danmark taber ankesag om landbrugsstøtte for 750 mio.
Danmark taber ankesag om landbrugsstøtte for 750 mio.

Godkendelsen af Bulc skete modsat flere af de øvrige kontroversielle kandidater, der blev evalueret i forrige uge, uden afstemning.

Der mangler nu blot en evaluering af den slovakiske kandidat Maros Sefcovic, som Juncker har flyttet til posten som næstformand og kommissær for EU's energiunion, efter at sloveneren Alenka Bratusek blev stemt ned og siden trak sig.

Sefcovic var ligesom Bulc i høring mandag aften, og det ventes, at også han bliver godkendt af de to ansvarlige udvalg.

Sker det, kan Europaparlamentet stemme om hele Jean-Claude Junckers hold onsdag, og dermed kan kommissionen - hvis den bliver godkendt - formentlig tiltræde som planlagt 1. november.

Bulc var i forløbet op til høringen blevet mødt af spydige kommentarer og kritik af, at hun efter blot fire uger som minister uden portefølje i en nyvalgt slovensk regering var totalt uerfaren og et dårligt kommissærvalg.

EU giver bankhemmeligheden et skud for boven
EU giver bankhemmeligheden et skud for boven

Samtidig har en baggrund som shaman, et livssyn med det "holistiske menneske" og "positiv energi" som fundamentale grundsten og et sort bælte i taekwondo, fremkaldt drilleri og smil på læben mange steder.

Men Junckers nye kandidat fremstod hverken åndelig eller uvidende, men derimod meget engageret og veltalende, da hun var igennem sin tre timer lange høring mandag.

Den tyske formand i transportudvalget Michael Cramer bemærkede efter høringen, at sloveneren trods kun fire dages forberedelsestid også havde haft fordel af at blive hentet ind som ny kandidat i sidste øjeblik.

Der blev således ifølge Cramer stillet mange af de samme spørgsmål, som Sefcovic besvarede, da han var i høring til samme post for 14 dage siden.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Flere lande efterspørger Foghs kompetencer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I skammekrogen: Superliga-assistent...
bt.dk
Bendtner udstilles og revses: 'Han...
bt.dk
Medie: Mourinho vil lade rekordkøb...
bt.dk
Tragedie: Ung mand død i ulykke på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx