Af Ritzau - 26/11-16 06:01

Fransktalende lande vil drøfte terror og klima på topmødeFransktalende lande vil drøfte terror og klima på topmøde

Lørdag indledes i Madagaskar et to dage langt topmøde blandt verdens fransktalende lande.

storybild

Canadas premierminister, Justin Trudeau, deltager i weekendens topmøde i Madagaskar. På vej dertil besøgte han torsdag Liberia, hvor han blev modtaget af præsident Ellen Johnson Sirleaf. (Billede: Reuters/James Giahyue)

Terrorisme og klimaforandringer ventes at dominere dagsordenen på dette års topmøde i Organisation internationale de la Francophonie (OIF), som begynder lørdag.

Det skriver det canadiske CBC News.

Politiske ledere fra de 80 hovedsageligt fransktalende medlemslande mødes hvert andet år. Denne gang i Madagaskar ud for det østlige Afrika.

Blandt deltagerne er Canadas premierminister, Justin Trudeau.

Frankrig, Belgien, Tchad og Burundi er blandt de OIF-lande, som siden det forrige topmøde i Senegal i 2014 har været udsat for blodige angreb fra ekstremister.

- Spørgsmål om sikkerhed og spørgsmål om modsvar på Daesh (Islamisk Stat, red.) og dets tilknyttede grupper i Afrika vil være ret fremtrædende i samtalerne, siger David Meren, professor i historie ved University of Montreal, til CBC News.

Klimaforandringer er også en alvorlig bekymring for mange medlemslande. Deriblandt den østat, som er vært for topmødet.

FN's fødevareprogram, WFO, giver ændringer i klimaet skylden for, at risikoen for tørke, cykloner og oversvømmelser i Madagaskar er øget.

På den sydlige del af den enorme ø i Det Indiske Ocean forsøger FN at skaffe nødhjælp til omkring en million mennesker.

Som følge af en tre år lang periode stort set uden nedbør er indbyggerne i området konstant underforsynet med fødevarer.

OIF blev dannet i 1970.

Organisationen har siden udviklet sig til en noget blandet flok. Lige fra tidligere franske kolonier til lande med observatørstatus uden åbenlys tilknytning til Frankrig eller det franske sprog.

Blandt de 23 nationer med status som observatører er adskillige af de forholdsvis nye lande i Europa, deriblandt de tre baltiske lande, Thailand og Costa Rica.

Ifølge David Meren ser mange lande tilknytningen til OIF som en mulighed for at opnå mere indflydelse.

- En effektiv måde at fremme deres internationale agendaer på. Ikke mindst med hensyn til økonomisk udvikling, siger den canadiske historieprofessor til CBC News.

Tomødet finder sted i byen Antananarivo og slutter søndag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Langt fra VM-form: Bendtner får hård...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Ny modedille vakte opsigt på sociale...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx