10/09-13 10:53

Kommentator: Norsk regeringsdannelse er helt åbenKommentator: Norsk regeringsdannelse er helt åben

Valget i Norge har banet vejen for en borgerlig regering, men dens sammensætning står dagen derpå helt åben.

storybild

Valgets vinder, Erna Solberg, ankommer til valgfesten i aftes i Oslo. (Billede: Polfoto/AP/Aleksander Andersen)

Norge har valgt en ny regering med det konservative Høyres leder, Erna Solberg, som ny statsminister. Det store spørgsmål tirsdag morgen er, hvordan en kommende borgerlig regeringskoalition vil komme til at se ud.

- Lige nu er alt åbent. Det eneste, der er indiskutabelt, er, at der bliver tale om en Solberg-ledet regering, og at Fremskrittspartiet gerne vil være med, siger avisen Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle.

LÆS OGSÅ: Storsejr til blå blok i Norge: Her er resultaterne

Fremskrittspartiet har haft et godt valg med godt 16 procents opbakning, hvilket er markant bedre end lokalvalget i 2011, da partiet kun fik 11 procent af stemmerne. På den måde er partileder Siv Jensen kommet styrket ud af stortingsvalget.

- Der er ingen tvivl om, at Siv Jensen vil insistere på at komme med i regeringen. Spørgsmålet er, hvad de to mindre borgerlige partier, Kristelig Folkeparti og Venstre vil. Der er i udgangspunktet store meningsforskelle i en firepartiregering, siger Harald Stanghelle.

Han mener, at Venstre og Kristelig Folkeparti vil danne fælles front, mens han peger på en meget stor afstand i basale holdninger i både økonomisk- og asylpolitik mellem Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

LÆS OGSÅ: Norge: Stoltenberg erkender valgnederlag

Professor Frank Aarebrot fra Institutt for Sammenliknende Politikk ved Universitet i Bergen ser to regeringsscenarier. Det ene er en mindretalskoalition mellem Høyre og Fremskrittspartiet med de to små borgerlige partier som støttepartier.

- Der er ingen tvivl om, at både Venstre og Kristelig Folkeparti vil få størst politisk indflydelse ved at gå med i en borgerlig firepartikoalition, siger Aarebrot.

I denne uge skal partierne internt finde ud af, hvad de vil og give mandat til deres forhandlere. Derpå vil der foregå sonderinger, før de egentlige regeringsforhandlinger indledes.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI: Så længe fortsætter varmebølgen
bt.dk
Brøndby-boss kommer med overraskende...
bt.dk
Nadja indrømmer: Når jeg bliver fuld,...
bt.dk
Janni: Derfor var Divaer i junglen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx