Af Ritzau - 17/12-16 02:09; Opdateret: 17/12-16 04:16

Polske politikere forlader parlament efter demo-blokadePolske politikere forlader parlament efter demo-blokade

Ifølge Reuters blokerede demonstranter indtil lørdag nat Polens parlaments udgange i protest mod regeringen.

storybild

Demonstrationen mod regeringen udviklede sig foran det polske parlament, hvor tusindvis af demonstranter blokerede udgangene fra parlamentet. (Billede: Scanpix/Wojtek Radwanski)

Polsk politi måtte lørdag nat bruge magt for at fjerne demonstranter, der havde blokeret udgangene fra parlamentet siden fredag eftermiddag.

Dermed kunne blandt andre Jaroslaw Kaczynski, der står i spidsen for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, og premierminister Beata Szydlo forlade parlamentet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En repræsentant for den polske opposition oplyser, at politiet måtte bruge tåregas for at fjerne demonstranter, der forsøgte at bremse kortegen.

Demonstranter blokerede tidligere på dagen alle udgange fra det polske parlament. Det skete, efter at oppositionen hævdede, at regeringen ulovligt havde vedtaget næste års finanslov.

Demonstrationen markerer en optrapning i konflikten mellem den polske opposition og regeringspartiet Lov og Retfærdighed, der kom til magten i oktober sidste år.

Da fredag blev til lørdag forsøgte politiet stadig at få demonstranterne foran den polske regeringsbygning til at forsvinde.

I den forbindelse truede de med at anvende magt mod dem, der ikke ville forlade pladsen af egen vilje.

Tidligere på dagen protesterede en række medlemmer af parlamentet også mod regeringens planer om at begrænse mediernes adgang til nationalforsamlingen.

Protesten begyndte, da en repræsentant for oppositionen gik på talerstolen i parlamentet med et skilt med påskriften "frie medier".

En række parlamentsmedlemmer fra oppositionen støttede protesten med tilråb fra salen.

Efter protesten valgte forsamlingens formand, Marek Kuchinski, at flytte afstemningen om finansloven til en anden sal, hvor medierne ikke kunne overvære den.

Flere oppositionspartier skrev derefter i en fælles udtalelse, at nationalforsamlingens formand havde krænket den polske forfatning og krævede en ny afstemning om finansaftalen.

Siden det nationalistiske og EU-skeptiske Lov og Retfærdighed kom til magten i 2015, har partiet strammet kontrollen over de statslige nyhedsmedier.

Lov og Retfærdighed har, som det første parti siden Polen overgik til demokratisk styre, flertal i parlamentet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Japanere knuser dansk drøm om ny...
bt.dk
Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Bestilte håndbajere til delegationen:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx